VIDEO Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul său zbor pe Marte

​NASA a anunțat că elicopterul Ingenuity a reușit să se ridice de la sol pe suprafața lui Marte, urcând până la 3 metri înălțime și coborând apoi cu un metru/secundă. Este prima oară când se reușește un zbor cu un asemenea aparat motorizat pe o altă planetă, iar cei de la NASA spun că este un moment de referință. Ingenuity se află acum la peste 280 milioane km de Terra. Alte patru zboruri, mai lungi, ar trebui să urmeze până la jumătatea lui mai.

Ingenuity, fotografiat de Perseverance (foto NASA)

Zborul a durat 40 de secunde, a fost vertical, până la o înălțime de 3 metri, unde elicopterul a planat 30 de secunde și a făcut o fotografie. Apoi a urmat coborârea, cu un metru/secundă.

Acest zbor a fost amânat de mai multe ori din cauza unor probleme cu rotoarele care nu intrau în modul de zbor în anumite circumstanțe. Au fost luate în calcul patru scenarii pentru acest prim zbor, de la succes total, până la eșec total.

La Ingenuity se lucrează de acum șase ani și costurile au fost de 85 milioane dolari, ceea ce înseamnă cam 3% din costul total al misiunii Perseverance: 2,7 miliarde dolari. Elicopterul are un procesor extrem de puternic capabil să trimită date de telemetrie, imagini și video-uri către rover. Rotoarele efectuează 2.500 de rotații/minut, elicopterul are și două camere foto/video, una dintre ele fiind de înaltă rezoluție.

Au fost voci de la NASA care s-au opus ideii de a pune și un mini-elicopter, dar cei de la agenție și-au dat seama că va fi un mare câștig de imagine fiindcă oamenii vor vorbi mult despre Ingenuity și despre ideea de a face un zbor pe o altă planetă.

 » sursa: hotnews.ro

%d blogeri au apreciat: