Distribuie acest articol!
În doi ani și jumătate (2019-2021), Universitatea Agronomică din Iași a încheiat contracte de peste 12 milioane de euro cu compania Grup Construcții Est SA, la care acționar principal cu 55% este Mirela Cojocariu, care din 2019 este șef lucrări la Facultatea de Horticultură a universității, arată o anchetă realizată de Reporter de Iași.
Contactată telefonic, Cojocariu a refuzat dialogul: „Nu comentez”. Gerard Jităreanu, rectorul universității, nu a răspuns apelurilor telefonice. Din partea instituției a venit un răspuns semnat de Eugen Ulea, prorector, în care se menționează că Mirela Cojocariu este cadru didactic „fără a avea niciun fel de atribuție administrativă și fără a fi implicată în acte decizionale sau de evaluare administrativă la nivel de universitate sau facultate”.
Gerard Jităreanu, rectorul universității, nu a răspuns apelurilor telefonice. Din partea instituției a venit, totuși, un răspuns semnat de Eugen Ulea, prorector, în care se menționează că Mirela Cojocariu este cadru didactic „fără a avea niciun fel de atribuție administrativă și fără a fi implicată în acte decizionale sau de evaluare administrativă la nivel de universitate sau facultate”.
Principalul contract: 6 milioane de euro
În iulie anul trecut, s-a încheiat cel mai consistent contract între Universitatea Agronomică (actuala Universitate pentru Științele Vieții) și Grup Construcții Est SA. În schimbul a peste 30 de milioane de lei (peste 6 milioane de euro), firma va efectua lucrări pentru reabilitarea corpului principal, a aulei și la patru amfiteatre. Cu o durată de execuție de 60 de luni, contractul se află în plină derulare, universitatea efectuând deja plăți de peste 6,8 milioane de lei. Sursa de finanțare o reprezintă banii de la bugetul de stat, deci bani publici.
Aceeași firmă și la manejul de cai
Cu fonduri bugetare, în august 2020, Universitatea Agronomică a selectat Grup Construcții Est într-un alt proiect. „Spații pentru procesul didactic de la disciplinile de echitație și tehnologia creșterii cabalinelor” este denumirea contractului de peste 16,6 milioane de lei (TVA inclus).
„Din punct de vedere tehnic, spațiile pentru echitație vor avea un numar de 12 obiecte de investiții disctincte pentru care sunt necesare lucrări de construcții – montaj specializat. În prezent pe amplasament se găsesc obiectele 1, 2, 3 (manej acoperit, adăpost cabaline și respectiv grupuri sanitare) în diferite stadii de dezvoltare ale construcției, așa cum au rămas de la sistarea lucrărilor din anul 2010, fundația la viitoarea magazie și zidul de sprijin de la tribunele din aer liber, urmând ca prin prezentul proiect să fie continuate lucrările”, se arată în prezentare succintă din sistemul electronic de achiziții publice (SICAP).
Lucrările la Aulă depășesc 3 milioane de euro
2019: alt contract de 2 milioane de euro
Între USV Iași și Grup Construcții Est a fost încheiat, în 2019, un contract cu obiectul: „lucrări de construire «Centru Regional de Cercetări Avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară – ROVETEMERG”». Înțelegerea a fost parafată cu o valoare de aproape 8,9 milioane de lei, fără TVA, investiția fiind finanțată cu fonduri europene prin Programul Operațional Competitivitate.
Tot ce e de construit la USV revine acestei firme
La capitolul „mărunțișuri”, între USV Iași și Grup Construcții Est au mai fost încheiate contracte, de ordinul zecilor sau sutelor de mii de lei, pentru execuția de platforme asfaltate sau betonate, refuncționalizarea spațiilor didactice și laboratoarelor, intervenții la rețeaua de canalizareÎn total, din ianuarie 2019 și până în prezent, în SICAP, între cele două entități există înregistrate contracte în valoare de aproape 60 milioane de lei, adică peste 12 milioane de euro.
Marius Cojocariu, soțul șefei de lucrări, se ocupă de contractele cu USV
Profituri de peste 1 milion de euro anual
Firma Grup Construcții Est, înființată în 2002, îi are acum acționari pe Mirela Cojocariu (55% din capitalul social), Marius Cojocariu (10%, deține și funcția de administrator), Maria Murariu (35%). Toți trei sunt membrii aceleiași familii, Marius fiind soțul, iar Maria fiind mama acționarului principal, Mirela Cojocariu.
În ultimii ani, afacerile firmei au explodat: în 2020 o cifră de afaceri de 51 milioane de lei, cu un profit de 6,6 milioane de lei, în 2019 – cifră de afaceri de 55 milioane lei, cu un profit de 6,2 milioane de lei.
Societatea are peste 100 de angajați, tipul de activitate, conform clasificării CAEN, fiind „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. În ultima perioadă, și-a adăugat în portofoliu și alte contracte cu instituții publice: UMF (13 milioane lei), Compania Națională de Investiții (13,1 milioane lei), Consiliul Județean Bistrița (6 milioane lei), Spitalul de Neurochirurgie (3 milioane lei).
Șefa de lucrări este acționară la firma de casă
Dar acționarul principal de la Grup Construcții Est, Mirela Cojocariu, este, din 2019, șef lucrări la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității Agronomice.
„Este o situație care nu arată deloc bine. Șef de lucrări la o universitate, iar prin firma la care este acționar, ea, soțul și mama, derulează contracte cu aceeași universitate. Nu miroase deloc bine”, a spus un jurist consultat de REPORTER DE IAȘI.
Acesta a precizat că acest caz ar trebui adus inclusiv în atenția Agenției Naționale de Integritate. Inițial, Mirela Cojocariu a spus pentru REPORTER DE IAȘI că sunt „chestii separate”, pentru ca imediat să refuze să mai facă orice fel de comentariu legat de această speță.
Rectorul Gerard Jităreanu nu a intrat în dialog cu REPORTER DE IAȘI, punându-și colaboratorii să dea răspunsuri
Din 2015 lucrează la Agronomie
Potrivit propriul CV publicat pe site-ul universității, Mirela Cojocariu este licențiată în Arhitectură la Universitatea Tehnică. Între 2009 și 2011 a urmat un master la Universitatea Agronomică, iar între 2011-2015 doctoratul tot la Agronomie.
O scurtă perioadă a lucrat ca arhitect debutant la Primărie, apoi la o firmă privată. Din 2003, a figurat ca arhitect la Grup Construcții Est, firma familiei.
Din 2015, a intrat la Universitatea Agronomică. Întâi, cadru didactic asociat pentru ca din 2019 să devină șef lucrări la Facultatea de Horticultură. Pe site-ul universității, Cojocariu este menționată ca având competențe în compoziția și studiul formei, design în peisagistică, ambientări peisagistice, peisagistică teritorială.
Rectoratul: „Nu am știut că e acționară la firma de construcții”
O întrebare legată de un posibil conflict de interese în acest caz a fost adresată lui Gerard Jităreanu, rectorul universității. Acesta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.
Prorectorul Ulea a precizat: „Deoarece nu există obligația acesteia de a depune declarație de avere și de interese, prin natura poziției didactice pe care o ocupă, nu am avut cunoștință de calitatea de acționar a doamnei șef lucrări dr. Mirela Cojocariu la firma SC Grup Construcții Est SA”.
Mirela Cojocariu a început la Horticultură ca profesor asociat, apoi a fost angajată cu normă întreagă
Distribuie acest articol!