Un proiect de lege AUR ar facilita recuperarea de către stat a prejudiciilor din infracțiunile economice

Alianța pentru Unirea România a inițiat un proiect de lege prin care se urmărește instituirea unor condiții „obiective și echitabile” pentru reabilitarea și integrarea socială a tuturor persoanelor condamnate, care sunt eligibile pentru eliberarea condiționată. Astfel, pentru a fi eliberați condiționat, persoanele în cauza trebuie să achite victimelor infracțiunii despăgubirile necesare. Mai mult decât atât, măsurile vizate ar facilita recuperarea de către stat a prejudiciilor din marile dosare de infracțiuni economice.

Fenomenul infracționalității economice este greu de controlat și de cuantificat, iar recuperarea sumelor de bani sau bunurilor ce reprezintă prejudicii create prin săvârșirea de infracțiuni rămâne una din principalele provocări ale legislației și autorităților romane.

Propunerea AUR face referire la faptul că deținuții eliberați condiționat trebuie să le achite victimelor infracțiunii despăgubirile necesare. În caz contrar, aceștia vor avea doar de un număr limitat de zile/an în care pot beneficia de eliberare condiționată, precizează deputatul AUR George Badiu, unul dintre inițiatori.

Condiția propusă de AUR este în acord cu Recomandarea REC (2003) 22 a Comitetului de Miniştrii către statele membre cu privire la liberarea condiţionată, adoptată la 24.09.2003, prin care se cere statelor membre să aibă în vedere anumite aspecte: ”Pentru a reduce riscul recidivei din partea deţinuţilor liberaţi condiţionat, trebuie să fie posibilă impunerea faţă de ei a condiţiilor individualizate, cum ar fi : – plata compensaţiilor sau de reparare pentru victime; (…)”

În prezent, despăgubirile pe care condamnatul trebuie să le achite victimelor infracțiunii rămân neacoperite dacă acesta dovedește că nu are posibilitatea de a le plăti. Astfel, condamnatul poate accede în aceleași condiții la liberarea condiționată ca și persoana condamnată care a depus eforturi și a achitat despăgubirile respective. Inițiatorii proiectului consideră că acest fapt constituite un „subterfugiu pentru sustragerea de la plata acestor obligații, care în mod normal ar constitui o garanție a reintegrării sociale a persoanei condamnate”.