Un cutremur este distrugător la o magnitudine de peste 7 pe scara Richter, spune Directorul Observatorului Seismologic din Vrancea

Directorul Observatorului Seismologic, Ioan Verdeș, spune că Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa, însă un cutremur cu adevărat periculos este unul cu magnitudinea de peste 7 pe scara Richter.

„Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa, am putea spune. Cutremurele din Vrancea pot să afecteze toată zona Europei şi atunci toţi sunt interesaţi de zona aceasta. Avantajul nostru este că ştim exact zona din care pleacă cutremurele şi mai ştim şi care este magnitudinea ca un cutremur să fie distrugător. Dacă avem un cutremur peste 7 grade Richter, abia atunci un cutremur este periculos. Un cutremur este la fel de periculos şi pentru locul din care pleacă, şi pentru locul în care ajung undele seismice. Dar într-o zonă mai îndepărtată de epicentru avem nişte unde însumate, care pot produce daune mai mari”, a explicat Ioan Verdeş, citat de Agerpres.

Activitatea seismică din zona Vrancei este normală şi în limite acceptabile, ultimul cutremur cu magnitudine mai mare de 5 grade pe scara Richter fiind înregistrat în urma cu circa doi ani, susţine directorul Observatorului Seismologic „Dr. Cornelius Radu”, aflat la Vrâncioaia.

„De acum doi ani nu am mai avut un cutremur peste 5 grade, dar şi acestea ar trebui să se încadreze tot în limitele normale. Până acum, activitatea seismică este normală, cu un număr de cutremure variabil, pot să fie unul sau mai multe pe lună, cu magnitudini în jur de 3 grade Richter. Avem cu totul alte motive pentru care să intrăm în panică în afară de cutremure, dar, până acum, activitatea seismică vrânceană este în limitele normale. Oamenii din zonă sunt obişnuiţi cu această activitatea seismică, ca pământul să vibreze aici din când în când”, a declarat Ioan Verdeş.

Ce se poate face în 20 de secunde

Sistemele de avertizare în cazul unui cutremur sunt importante în special pentru beneficiarii care lucrează în medii periculoase şi pentru care oprirea imediată a unor sisteme care ar putea provoca daune foarte mari este vitală,

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: