Retragerea din Afganistan a SUA și a partenerilor săi militari s-a făcut în mod rușinos, la fel de rușinos precum sosirea, și după sute de miliarde de euro cheltuiți.
Generalii americani și industria americană de război are nevoie de … război. Doar așa se pot justifica sumele enorme de bani cerute de la contribuabilii americani, bani care nu mai ajung în economia reală, cea destinată americanului de rând.
După cel de al doilea război mondial SUA a menținut în mod permanent o stare de conflict, de la războiul din Coreea, apoi Vietnam, Irak, Serbia, Libia, Siria, Nordul Africii și lista poate să continue. Total s-a făcut în numele păcii, bunăstării și libertății. În spatele unor cuvinte frumoase se ascund toate războaiele lumii.
Dacă americanii ar fi inundat Afganistatul cu aceste sute de miliarde de euro, la momentul de față am fi avut o țară prosperă, cu o economie reală, internaționalizată și în care Talibanii nu ar mai avut nici o șansă.
Dacă SUA construia în Afganistan școli, spitale, infrastructură rutieră și economie reală, atunci am fi asistat astăzi la atingerea obiectivelor reale.
Dar cu tancuri, bombe și avioane nu există absolut nici o șansă să mai convingi pe cineva că le dorești binele ci doar vei căpăta statutul de ocupant.
De aici vine și modul rapid în care talibanii redobândesc controlul asupra orașelor: ei sunt văzuți de populație ca și eliberatori, sătui și ei de anii de prezență militară.