Statele Unite au aprobat un nou medicament împotriva Alzheimer. Tot ce știm despre boală până acum: cauze, factori de risc, prevenție

Administrația pentru Medicamente și Alimente a Statelor Unite a aprobat luni un nou medicament împotriva Alzheimer după aproape 20 de ani de cercetări. Uite tot ce știm până acum despre cauzele, factorii de risc și prevenirea bolii.

Boala Alzheimer este cea mai întâlnită formă de demență, un termen umbrelă folosit pentru a descrie o pierdere generală a memoriei, capacității de gândire și a altor funcții cotidiene (gătitul, plata facturilor, făcutul de curățenie și chiar îmbrăcatul).

Probabil cel mai recunoscut simptom al Alzheimer este deteriorarea graduală a memoriei însă boala este una biologică ceea ce înseamnă că, pe lângă observarea simptomelor externe ca pierderea memoriei, putem măsura de asemenea modificările ce au loc în creier pe măsură ce condiția avansează.

Boala Alzheimer este identificată prin prezența a două proteine în creier cunoscute ca beta-amiloide și tau. Proteinele beta-amiloide se acumulează în grupuri lipicioase numite „plăci” în timp ce cele tau tind să formeze „ghemuri”.

Deși deocamdată este neclar cum beta-amiloidele și proteinele tau interacționează pentru a cauza Alzheimer, aceste plăci și ghemuri par să joace un rol important în blocarea mesajelor dintre neuroni. Ele provoacă inflamații unde se acumulează și pot duce la oprirea sistemului care ajută la curățarea creierului de reziduuri.

Beta-amiloide și tau

Acumularea de beta-amiloide în creier este regăsită în principal în cazul bolii Alzheimer de-a lungul căii pe care se răspândește. În jur de 30% din adulții tineri cu vârsta de peste 60 de ani prezintă concentrații ridicate ale acestei proteine în creier.

În general durează în jur de 20 de ani ca persoanele din această grupă de vârstă să începe să prezinte simptome asociate demenței precum pierderea memoriei.

Proteina tau, pe de cealaltă parte, este regăsită într-o gamă largă de boli.

 » sursa: hotnews.ro