Sonda Parker Solar Probe a trimis imagini inedite cu planeta Venus. În timpul misiunii va atinge viteze de aproape 700.000 km/h

Sonda Parker Solar Probe trimisă de NASA pentru a face observații asupra Soarelui a trimis imagini rare cu Venus, planetă pe lângă care va trece în viteză de mai multe ori și care are un rol extrem de important în misiunea sondei. Sonda lansată în 2018 s-a apropiat la 25 milioane de km de Soare și studiază dinamica stelei noastre, vrând să afle mai multe despre vântul solar și despre coroana solară. Sonda se va apropia la mai puțin de 6 milioane de km de Soare și va atinge o viteză de aproape 700.000 km/h.

Sonda va trece de mai multe ori în viteză pe lângă Venus (de șapte ori în șapte ani) fiindcă se folosește de gravitația planetei pentru a-și modifica traiectoria și pentru a se apropia în acest mod, de Soare, ținta sa principală.

Soarele se află la 150 milioane km de Terra, însă sonda Parker se va apropia la sub 6 milioane km, într-o zonă unde temperatura atinge 1.300 C. Fiind atât de aproape de Soare, va fi accelerată atât de mult de gravitația uriașă a stelei, încât va atinge viteze de 692.000 km/h, de nouă ori mai mult decât sondele care au ajuns recent pe Marte.

Ei bine, la apropierea de Venus din Iulie 2020 sonda a ajuns la 13.000 km de suprafața planetei celebră pentru faptul că temperaturile ajung la 500 de grade Celsius la suprafață și nicio sondă terestră nu a rezistat prea mult când a fost trimisă acolo.

Parker Solar Probe a detectat, cu ajutorul unui instrument numit WISPR, o zonă strălucitoare pe Venus ce pare a fi iluminată de atomii de oxigen din atmosfera superioară, atomi care se recombină în molecule în zona întunecată a planetei.

Zona întunecată din centru este Aphrodite Terra –

 » sursa: hotnews.ro

%d blogeri au apreciat: