Silviu-Titus Păunescu (AUR): Va sprijini Guvernul sectorul construcțiilor, așa cum face Ungaria?

Pandemia a aruncat în aer prețurile la materialele de construcții, iar această tendință va rămâne neschimbată o bună parte din anul viitor, avertizează specialiștii. Unele state din Europa acordă o atenție deosebită acestei situații, de pildă, agenţia pentru protecţia consumatorului din Ungaria recomandă guvernului încurajarea producţiei interne.

Deși sectorul construcțiilor din România a înregistrat o creștere importantă în pandemie, pe un volum de două cifre, dezvoltarea sa începe să fie ameninţată de mai mulți factori: creşterea pu­ternică a preţului materiilor prime, perspectiva unor modificări fiscale reale, lipsa unor plase de siguranţă, precum și de faptul că prin Programului de guvernare și PNRR, Guvernul și-a asumat că va elimina stimulentele fiscale, în special cele de care beneficiază în mod direct angajații din construcții.

Având în vedere situația prezentată mai sus, deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu i-a solicitate ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Întrucât ponderea semnificativă a sectorului construcțiilor în economia românească este de circa 4%, considerați că România se va confrunta cu un nou val de emigrație a forței de muncă?
  2. Aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vânzarea locuințelor noi cu preț până la 140 000 euro (750.000lei) este suspendată până la data de 01.01.2022, iar în viziunea Programului de guvernare sunt eliminate facilitățile fiscale, intenționați să renunțați la această măsură?