Situație dramatică pentru bolnavii cronici din România – lăsate fără finanțare, spitalele nu pot achiziționa medicamente deoarece nu s-a făcut rectificarea bugetară, iar pacienții au de suferit. Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a subliniat că această situație a mai fost întâlnită în România în timpul crizei financiare dintre 2008 și 2010, când întârzierile la plată și finanțarea insuficientă pentru spitale au cauzat disfuncționalități similare.
În acest context, senatorul AUR Sorin Lavric l-a interpelat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la criza medicamentelor din spitale. Acesta a precizat că, în prezent, există două probleme grave:
1. Întârzierea plății pentru medicamentele din farmacii, unde s-a depășit cu mult perioada maxim acceptată de 120 de zile;
2. Blocaje la nivelul spitalelor care nu au făcut achiziţii de câteva luni, deoarece nu au primit filele de buget. Procedurile de achiziţie din spitale sunt laborioase și durează destul de mult, iar pacienţii cu boli cronice sunt cei mai afectaţi de această situaţie.
„Astfel, medicamentele nu pot să ajungă la aceștia din cauza lipsei finanţării. S-a încercat o deblocare a acestei situaţii, la sfârșitul lunii septembrie, dar fără succes. Din păcate, fără o rectificare bugetară care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii august, nu se poate ieşi din acest blocaj. Spitalele nu au linii de finanţare ca să organizeze licitaţii în vederea achiziționării de medicamente, a precizat parlamentarul.
Senatorul a solicitat ministrului Alexandru Rafila să transmită când se va debloca această situație:
- Când vor fi efectuate plățile pentru medicamentele din farmaciile la care s-a depăşit cu mult perioada de 120 de zile?
- Cum și când veți rezolva problema liniilor de finanţare din spitale pentru a se organiza licitaţii în vederea achiziționării de medicamente?