Senatorul Mircea Dăneasa (AUR) solicită autorităților să acorde ajutor de stat și pensionarilor cu venituri mai mici decât valoarea coșului minim de consum

Senatorul Mircea Dăneasa solicită autorităților să acorde ajutor de stat și pensionarilor cu venituri mai mici decât valoarea coșului minim de consum. În acest sens, Dăneasa a transmis o adresă către premierul Nicolae Ciucă, demers la care au achiesat și deputații AUR de Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, prin care solicită recalcularea valorii coșului minim, ținând cont de contextul actual, și extinderea măsurii de protecție pentru toți pensionarii care au venituri mai mici decât pragul sărăciei, calculat astăzi la 2.814 lei.

Potrivit informațiilor, cei trei parlamentari AUR au arătat că ministrul Muncii a limitat acordarea ajutorului de stat în valoare de 700 de lei doar la pensionarii cu venituri de până în 2.000 de lei. Însă această măsură nu este suficientă pentru că sunt multe cazuri în care vorbim de pensii care depășesc valoarea stabilită de ministerul de resort cu doar 1 leu. „Corect și normal ar fi ca acest ajutor de stat să fie acordat tuturor pensionarilor care au venituri mai mici decât valoarea coșului minim pentru un trai decent”, a punctat senatorul Mircea Dăneasa.

Potrivit Institutului Național de Statistică, valoarea acestui coș este de 2.814 lei, susține Dăneasa, însă parlamentarii AUR cer recalcularea acestuia, actualizat conform OUG 217/2000, și extinderea acordării ajutoarelor până la un cuantum al pensiei de 2.814 lei sau la valoarea actualizată ce va rezulta din calculele făcute de INS.

„Coșul minim de consum reprezintă <pragul sărăciei>, or dacă măsurile pe care le luați, domnule prim-ministru, nu au ca obiectiv scoaterea românilor din sărăcie, acest fapt denotă șubrezenia cu care vă urmați crezul de a conduce Guvernul României”, au spus parlamentarii AUR de Suceava. Aceștia i-au solicitat lui Nicolae Ciucă să spună clar care este data la care  pensionarii cu pensia sub pragul coșului minim de consum pentru un trai decent vor primi ajutorul legitim și meritat din partea statului român