Senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană i-a adus un omagiu Părintelui Arsenie Boca

Senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană i-a adus un omagiu Părintelui Arsenie Boca, pe care l-a evocat în cea mai recentă declarație politică susținută în plenul Senatului României. Această acțiune nu este una singulară, senatorii Alianței pentru Unirea Românilor au adus de-a lungul timpului omagii mai multor personalități care au pătimit în temnițele comuniste, dintre care îi amintim pe Valeriu Gafencu, pr. Liviu Brânzaș, pr. Dimitre Bejan și Aristide Lefa. Cătană a subliniat că este important să cinstim memoria acestor martiri pentru că astăzi mai mult ca oricând, românii au nevoie de modele spirituale.

Părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici români ai secolului trecut, a fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și trimis în închisorile comuniste de la Aiud, Baia Sprie și Ocnele Mari. Ulterior, a fost trimis la muncă pe șantierul de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Redăm mai jos declarația politică a senatorului AUR Gheorghe-Adrian Cătană :

„Minunat este Dumnezeu întru Sfinții lui, spune Regele David în Psalmul 67. Când ne rugăm lor, spune și Sfântul Siluan Atonitul, prin Duhul Sfânt ei ne aud rugăciunile și simțim că ei se roagă pentru noi. Pe Părintele Arsenie Boca românii îl numesc Sfântul Ardealului. Cultul spontan al credincioșilor n-a încetat să se amplifice în cei 32 de ani trecuți de la mutarea lui la Domnul, pe 28 noiembrie 1989. Această evlavie populară este un fenomen cu totul extraordinar.

Părintele Arsenie BOCA a fost unul dintre martirii comunismului. Slujirea, propovăduirea credinței prin omilii înflăcărate și cărți pline de înțelepciune, întreaga lui lucrare, de o deosebită adâncime duhovnicească, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus a fost un izvor de apă vie și învățătură spirituală. Mii de suflete însetate de har și-au găsit alinarea ascultându-l, spovedindu-se, primind de la el cuvânt de învățătură și povață de viață.

Părintele Arsenie BOCA era văzător cu duhul și predica Adevărul lui Hristos, în răspăr cu doctrina marxistă materialistă, atee. Pentru asta autoritățile comuniste l-au hărțuit. L-au arestat și închis la Securitatea din Brașov, la Jilava, București, Timișoara, Oradea, Canalul Dunăre-Marea Neagră. În 1959 l-au alungat din mănăstire și i-au interzis să mai slujească vreodată Liturghia. Pentru un preot nu există osândă mai mare. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop, în Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

La sărbători vin zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară, care dau mărturie despre minunile săvârşite de Părintele Arsenie Boca. Trebuie să ne hrănim din pilda Părintelui Arsenie – spunea Părintele Iustin Pîrvu, să ne ostenim s-o ducem mai departe ca binecuvântare pentru nepoţii noştri. Aceasta a fost și este misiunea Părintelui Arsenie, şi el nu e mic înaintea lui Dumnezeu.

Oamenii au nevoie de modele spirituale, au nevoie de Sfinți. Sfinții slujesc poporului drept repere și reazem în fața încercărilor vieții. Credința neclintită a Sfinților îi întărește și pe ei în dreapta credință și îi îndeamnă la fapte bune. Evlavia poporului față de Părintele Arsenie Boca ne cheamă să deslușim în slujirea, virtuțile, propovăduirea și învățătura sa, în lucrarea pe care a lăsat-o și mărturiile despre el, semnele sfințeniei omenești, ca rodire binecuvântată a lucrării harului Duhului Sfânt în om. Dumnezeu este mai presus de luptele politice. De aceea, stimați colegi din Senatul României, pentru rugăciunile Părintelui nostru Arsenie, Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dea tuturor binecuvântare și mântuire! Sunt mândru ca, sub cupola Senatului României să rostesc numele cel sfânt al Părintelui nostru Arsenie BOCA”.