Secretarul general al NATO avertizează Rusia că riscă declanșarea unui nou Război Rece

Rusia riscă declanșarea unui nou Război Rece dacă va continua să își proiecteze puterea dincolo de granițele sale, iar încercarea de a stabili noi sfere de influență necesită un răspuns din partea NATO, a avertizat secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat pentru The Telegraph și citat de The Daily Mail.

„Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că ne adaptăm pe măsură ce lumea se schimbă”, a spus Stoltenberg, la o zi distanță după ce aliații din NATO, reuniți la nivel de ambasadori în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, au condamnat „tentativa teribilă de asasinare” a opozantului Aleksei Navalnîi și au cerut Rusiei să coopereze pe deplin cu o anchetă imparţială internațională, Alianța Nord-Atlantică neexcluzând nici potențiale sancțiuni la adresa Moscovei.

Stoltenberg a subliniat că acțiunile agresive ale Moscovei împotriva vecinilor au menirea de a stabili un „tip de sferă de influență”, ele reprezentând o precupare centrală pentru NATO.

„Am văzut asta în Georgia, în Republica Moldova, în Ucraina și asta necesită un răspuns din partea NATO”, a completat el.

NATO, o alianță militară din 30 de state, se angajează acum în cea mai mare consolidare a apărării colective „de la sfârșitul Războiului Rece”, toți aliații NATO sporindu-și cheltuielile în materie de apărare.

Secretarul general al Alianței  a adăugat că președintele rus Vladimir Putin trebuie să răspundă la „întrebări foarte serioase” după ce Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Novichok, un agent chimic din epoca sovietică folosit și în atacul de la Salisbury din 2018 împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

Relațiile dintre NATO și Rusia s-au deteriorat după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și după destabilizarea estului Ucrainei în anul 2014, pe care aliații le condamnă și în raport cu care au adoptat măsuri de descurajare și apărare împotriva oricăror agresiuni.

De asemenea, începând de anul trecut, o dată cu încetarea aplicării Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, NATO și SUA avertizează Rusia împotriva unei noi curse a înarmărilor, după ce Alianța a acuzat Moscova că nu a respectat prevederile Tratatului și a dezvoltat rachete cu rază medie de acțiune capabile să lovească orice oraș european.

Totodată, Alianța Nord-Atlantică a avertizat Rusia și în ce privește situația din Belarus, în contextul în care NATO a ținut să demonteze acuzații din partea regimului autoritar al președintelui Aleksandr Lukashenko privind o desfășurare de forțe militare aliate.

Sursa: Calea Europeana