Pandemia a adus în atenția publică mai multe cazuri de rele tratamente aplicate pacienților din spitalele din România, unul dintre cele mai mediatizate fiind cel bolnavilor din secția ATI Covid a Spitalului Județean din Sibiu, care, potrivit mărturiilor, ar fi fost sedați și legați de paturi. Situația nu este singulară, la nivel național tot mai mulți medici sunt cercetați penal, ca urmare a plângerilor depuse de către pacienți supraviețuitori sau rudele celor decedați de Covid-19, fapt confirmat și de către managerul Institutului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler.
Deputatul AUR Sebastian Suciu, de profesie medic, a formulat o solicitare către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a obține o situație a cazurilor în care medici au rămas fără drept de practică în ultimii 10 ani, în urma acuzațiilor de malpraxis.
„Ca urmare a numeroaselor acuzații de culpă medicală, precum și a cercetărilor disciplinare din cadrul comisiilor de specialitate, de nivel județean, parchet și procuratură, avute loc relativ recent, cu rezonanță amplă în mijloacele mass-media naționale, vă rog să îmi precizați:
– câte drepturi de liberă practică au fost retrase și câte sancțiuni disciplinare au fost aplicate cadrelor medicale, în România, în ultimii 10 ani?”, se arată în solicitarea transmisă către ministrul Rafila.
Sebastian Suciu a precizat că această informație este utilă pentru elucidarea existenței și funcționării mecanismelor de coerciție și feedback negativ orientate spre a crește calitatea și buna desfășurare a actului medical la nivel național.