Science Report Cercetătorii au elucidat unul dintre misterele bizare de pe Marte

Oamenii de știință din Marea Britanie s-au jucat cu o bucată mare de gheață uscată pentru a încerca să afle ce se află în spatele formațiunilor extraterestre bizare cunoscute drept „păianjenii de pe Marte”, relatează Live Science.

Formațiunile vizibile în imaginile luate de sateliți se află în zona Polului Sud al planetei roșii sunt forme de culoare neagră crestate în suprafața marțiană, acestea fiind denumite „araneiforme” (similare cu păianjenii) de către cercetătorii care le-au descoperit în urmă cu peste două decenii.

Având un diametru ce ajunge la până un kilometru, formele nu se aseamănă cu nicio formațiune geologică întâlnită pe Pământ.

Însă un nou studiu publicat în 19 martie în revista Scientific Reports dezvăluie că oamenii de știință au recreat cu succes o versiune în miniatură a păianjenilor în laborator cu ajutorul unei bucăți de dioxid de carbon solid (cunoscut și drept gheață carbonică sau gheață uscată) și al unui dispozitiv care a simulat atmosfera marțiană.

Cercetătorii au descoperit că atunci când gheața carbonică intră în contact cu un strat mult mai cald care simulează suprafața marțiană aceasta se transformă instant din stare solidă în cea gazoasă (proces numit sublimare), formând fisuri araneiforme când gazul rezultat împinge să iasă prin gheață.

„Această cercetare prezintă primul set de dovezi empirice pentru un proces geologic despre care se crede că modifică peisajul din zona polară de pe Marte”, afirmă Lauren McKeown, cercetător în științe planetare la Open University din Marea Britanie și autor principal al studiului.

„Experimentele arată direct că formațiunile similare păianjenilor pe care le observăm pe Marte de pe orbită pot fi formate de trecerea directă a gheții uscate din stare solidă în gaz”, a adăugat aceasta.

Atmosfera marțiană conține dioxid de carbon în proporție de peste 95%,

 » sursa: hotnews.ro