SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri și tradiții

Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creștinii ortodocși prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioșii se roagă, își amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii și se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere. Potrivit tradiției, aceasta este ultima zi de pregătire a Paștilor, când se sacrifică mielul iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiționale și definitivează curățenia.

Astăzi credincioșii se roagă, își amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii și se pregătesc pentru ca la sfârșitul acestei zile să ia parte la slujba de Înviere.

La ora 12.00, preoții ies din biserică împreună cu credincioșii și toți cei veniți la slujbă vor lua lumină vor asculta Sfânta Evanghelie. După răspândirea luminii sfinte, slujba continuă până spre dimineață. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.

În Sâmbăta Mare, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paști. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii și pasca, drobul și friptura de miel.

Seara lumea pornește în liniște spre biserică, pe drum se vorbește în șoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă și ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „veniți sa luați Lumină!”. Aceștia aprind lumânări și transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

Această zi aduce cu sine o serie de tradiții și obiceiuri specifice.

Pentru ca toți membrii familiei să fie sănătoși în decursul întregului an, oasele și resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.

De Paști se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camașă nouă, iar bărbații măcar o pălărie.

Se spune că „dacă vrei să ți se împlinească cele mai arzătoare dorințe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul ființei tale și nu-ți poate dărui ce-ți dorești.

Dacă te împiedici în timp ce te îndrepți către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu și plin de încercări.

Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ții un fier între dinți, astfel încat să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

Ouăle de Paști apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro