Rușii fentează interdicția de a intra în porturile UE

Rusia ocolește interdicția de a intra în porturile Uniunii Europene transbordând petrolul de pe tancurile sale petroliere pe nave sub pavilion UE, care se duc apoi liniștite în porturile europene. Operațiunile au loc pe mare, chiar în largul Constanței.

O investigație a Radio Svoboda (filiala ucraineană a Radio Europa Liberă) dezvăluie modalitatea foarte simplă prin care rușii încalcă interdicția de mai intra în porturile UE, primită în urma războiului declanșat în Ucraina.

Tancurile rusești continuă însă să livreze produse petroliere, transbordându-le în largul Constanței pe vase aflate sub pavilionul unor state UE, care intră apoi fără probleme în porturile europene, scrie Profit.

Situația poate fi urmărită pe sistemele de monitorizare a navelor Marine Traffic și Equasis, din care reiese că operațiunile tancurilor rusești au loc în Marea Neagră, în largul Constanței.

O primă metodă de încălcare a interdicției presupune, de regulă, ca tancurile petroliere să părăsească pline de marfă porturile rusești, după care se opresc în Marea Neagră, lângă România, unde marfa e transbordată pe nave sub pavilionul unor țări UE, care o transportă în porturile altor țări, inclusiv din UE.

Tancul petrolier New Legend stă de cinci luni în largul Portului Constanța

A doua metodă implică un tanc de stocare de mare capacitate, New Legend, aflat sub pavilion liberian. Potrivit datelor analizate de Radio Svoboda, este a cincea lună în care acesta staționează, inviolabil, lângă Portul Constanța. Tancurile rusești vin și îl umplu cu regularitate, încă din luna iunie.

Iar New Legend, la rândul său, transferă produsele petroliere pe alte vase, care apoi fie intră direct în porturile europene și descarcă, fie predau ștafeta mai departe și transbordează la rândul lor încărcătura pe alte nave, astfel încât petrolul rusesc poate să treacă și prin patru nave diferite până să ajungă într-un port UE.

 » sursa: www.replicaonline.ro