România este o țară cu soluri fertile și, cu investițiile aferente, și-ar putea asigura necesarul de produse agroalimentare, fără să mai depindă de importuri. Situația este îngrijorătoare, reprezentanții Institutului Național de Statistică au oferit câteva exemple care arată cât de dependentă este țara noastră de importurile europene – la dulciuri, raportul dintre import şi producţie este de peste 6 la 1, la sucul de mere de peste 2 la 1, la peşte de 30 la 1, iar la smântână de 3,6 la 1. Practic, ponderea importului în consumul intern este de aproape 95%, a afirmat Tudorel Andrei, președintele INS.
Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a precizat că am ajuns în această situația din cauza politicilor dezastruoase din ultimii 30 de ani. El a cerut Ministerului Agriculturii să transmită ce măsuri a luat în vederea echilibrării balanței comerciale. „Nu numai că importăm ceea ce, cândva nu numai că produceam în țară, dar și exportam, dar, cum spunem, pe lângă produsele agroalimentare, importăm și inflația din țările exportatoare”, a subliniat Păunescu.
De asemenea, deputatul AUR a mai solicitat Ministerului Agriculturii să transmită de ce România nu are încă un plan strategic pe agricultură:
„Comisia Europeană a aprobat, deja, Planurile strategice pentru Agricultură ale Germaniei, Greciei și Lituaniei, în valoare de 47,8 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al executivului UE. În total, 18 din cele 27 de state membre UE au aceste planuri aprobate. Din păcate, însă, România nu se află printre ele, iar în lipsa unui plan strategic aprobat, fermierii nu vor ști cum funcționează noul sistem de subvenții, de care depinde într-o mare măsură tot sectorul”.
Potrivit Agerpres, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), a declarat, la conferinţa dedicată industriei bancare şi financiare în cadrul „Bucharest Leaders’ Summit: Emerging challenges of the future”, că România este mare importatoare de produse agroalimentare din trei ţări importante, respectiv Germania, Ungaria şi Polonia, dar, odată cu aceste produse, importăm şi inflaţia.