Reuters: Putin a refuzat un acord de pace cu Ucraina negociat de consilierul său la începutul războiului. „A schimbat planul din mers”

Vladimir Putin a refuzat un acord provizoriu cu Kievul la care s-a ajuns în urma negocierilor organizate la începutul războiului între cele două părți și care i-ar fi satisfăcut dorința ca Ucraina să rămână în afara alianței NATO, optând în schimb să continue operațiunile militare, potrivit unor surse apropiate de Kremlin, informează Reuters.

Negociatorul-șef al Kremlinului la discuțiile cu Kievul, Dmitri Kozak, un rus născut în Ucraina, i-a spus lui Putin că înțelegerea la care a ajuns cu negociatorii ucraineni elimină nevoia ca Rusia să ocupe țara vecină, potrivit surselor.

Putin a afirmat de mai multe ori înainte de a-și trimite trupele în Ucraina că infrastructura militară a NATO se apropie încetul cu încetul de granițele Rusiei pe măsură ce acceptă tot mai mulți membri noi din Europa de Est și că alianța se pregătește să aducă și Ucraina în orbita sa.

Putin a declarat în public că expansiunea NATO reprezintă un pericol existențial pentru Rusia și că de aceea trebuie să reacționeze.

Dar, în ciuda faptului că la început a susținut o rezolvare pașnică a conflictului, Putin și-a exprimat clar aversiunea față de înțelegerea negociată de Kozak, concesiile obținute de consilierul său fiind nesatisfăcătoare pentru liderul de la Kremlin, care între timp și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor teritorii ucrainene, potrivit surselor.

Întrebat despre dezvăluirile făcute de Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „acestea nu au absolut nicio relație cu realitatea. Niciun lucru de acest gen nu s-a întâmplat. Este o informație complet incorectă”. Kozak nu a oferit niciun comentariu pe această temă.

Dmitri Kozak Dmitri Kozak, în vârstă de 63 de ani, i-a fost loial lui Putin încă de când a început să lucreze cu el în anii ’90.  » sursa: www.digi24.ro