Distribuie acest articol!
O firmă de furnizare a energiei electrice și gazului natural din Timiș a transmis unui client cu care avea contracte cu preț fix pe un an, o notificare prin care a modificat unilateral înțelegerea. Prețul a fost pur și simplu dublat, în mod ilegal, cu argumentul „condițiilor tehnico – economice”.
„Dacă tu modifici prețul și ai anunțat că e preț fix pe un an de zile, intri sub incidența a două legi: una e legea protecției consumatorului la ofertă înșelătoare, care nu are amendă așa de mare; a doua este amendă între 5 și 10% pe cifra de afaceri pe legea energiei, pe același lucru: ofertă înșelătoare”, declara, recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Exact asta i s-a întâmplat unui client din Târgoviște al societății Restart Energy One SA din Timișoara. Consumatorul a încheiat cu societatea amintită două contracte de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale, pe o perioada de 1 an, la preț fix. Înțelegerile semnate la data de 24 aprilie 2021, în baza unei oferte, precizează clar faptul că „prețul energiei active este fix pe perioada aplicării ofertei de 12 luni”, că „perioada de aplicare a ofertei este 15.03. 2021 – 15.03.2022” și că „ în prezent, ofertele sunt avantajoase iar după încheierea contractului de furnizare, prețul va fi asigurat 12 luni”.
În cazul energiei electrice, contractul a fost semnat pentru un preț fix de 239,95 lei/MWh.
Pe 26 august, clientul a primit o notificare prin care este înștiințat că începând cu 1 octombrie, prețul energiei se modifică la 557 lei/MWh, motivul invocat fiind „condițiile tehnico-economice”. Firma citează condițiile economice nefavorabile de la nivel internațional și lipsa de seriozitate a partenerilor de afaceri. „Astfel, la data prezentei, evoluțiile și dificultățile notorii de pe piețele de energie electrică interne și internaționale au condus la creșteri fără precedent ale prețurilor la energie electrică și constituie o modificare de circumstanțe care îndreptățește Restart Energy One la actualizarea prețului contractual. Cauzele acestor dificultăți sunt multiple inclusiv cotațiile internaționale ale certificatelor de emisii de CO2, refuzul unora dintre producătorii / furnizorii de energie electrică cu care Restart Energy a încheiat contracte pentru asigurarea cantităților necesare de energie pentru alimentarea portofoliului propriu de a livra cantitățile contractate, creșterea fără precedent a prețurilor la energie electrică pe piețele operate de OPCOM etc”, se arată în notificare.
Prețul gazului, dublat din pix
Pentru contractul de furnizare gaze naturale, termenii inițiali ai înțelegerii stabilesc clar prețul: „ Cumpărătorul va plăti vânzătorului contravaloarea gazelor naturale în unități de energie consumată pentru o lună de consum, la preţul de contract al gazelor naturale (lei, fără TVA) pentru categoria de consum C.1, de 104.24 lei/MWh”.
În cazul gazului metan, înștiințarea are aproximativ același text, clientul fiind avertizat că, „ începând cu data de 01.10.2021 va fi aplicabil noul preț de furnizare a gazelor naturale, de 220 lei / MWh exclusiv TVA, accize, taxe și componente reglementate”.
Energie regenerabilă, doar pe hârtie
„Am ales această firmă deoarece susțineau la data semnării contractului, că furnizează energie 100% regenerabilă, cu prețul cel mai bun de pe piață și asigurat 12 luni. Ulterior, am descoperit pe site-ul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că Restart Energy One SA folosește zero energie regenerabilă. Am de ales să-i dau în judecată pentru nerespectarea contractului, să-i reclam la Protecția Consumatorului și ANRE sau să schimb furnizorul de energie, lucru care mă costă timp și nervi”, ne-a declarat cel păgubit.
Dacă la ANRE a reușit să trimită reclamația, cu Protecția Consumatorului e mai greu de comunicat deoarece instituția primește o singură reclamație pe zi de la un consumator nemulțumit, chiar dacă el are două contracte de reclamat.
Potrivit confidas.ro, Restart Energy One din Timișoara a avut anul trecut o cifră de afaceri de 120 milioane de lei, un profit de 9,1 milioane și 51 de angajați. La rândul ei, societatea este deținută de o altă firmă, Armand Consulting SRL. Prima firmă este administrată de Renato Flaviu Doicaru, Doru Armand Domuţa și Liliana Camelia Crîznic și are semnate 72 de contracte de furnizare energie electrică și gaze cu instituții publice din diverse județe din țară.
Distribuie acest articol!