Raisa Enachi (AUR) a solicitat Ministerului Mediului clarificări despre implementarea sistemului de reciclare a ambalajelor. Ce a transmis instituția

Autoritățile ar trebui să acorde mai multă atenție reciclării. Spre exemplu, aruncarea PET-urilor la întâmplare are un impact dramatic asupra mediului înconjurător. La acest moment, poluarea cu plastic este omniprezentă – fie că vorbim de munți, mări sau oceane. O sticlă de plastic se degradează în 450 de ani, susțin specialiștii. Uniunea Europeană are în plan implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care obligă comercianții și producătorii care pun pe piață băuturi să primească PET-urile și sticlele înapoi.

România a întreprins prea puține lucruri pentru protecția mediului înconjurător. Deputata AUR Raisa Enachi a solicitat Ministerului Mediului, în luna noiembrie a anului trecut, să transmită detalii despre stadiului implementării Sistemului Garanție-Returnare (SGR) în țara noastră.

Ministerul Mediului a transmis că sistemul de garanţie – returnare va deveni funcțional începând cu data de 30 noiembrie 2023. Între timp au fost făcute o serie de demersuri, printre care se află stabilirea cadrului legal necesar implementării unei astfel de inițiative.

Astfel, „la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost adoptată, în data de 4 octombrie 2021, Hotărârea Guvernului nr. 1074/ 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, modificată şi completată prin Hotărârea Guvernului nr.165/2022 și prin Hotărârea nr. 1214/ 2022”.

Totodată, s-a stabilit administratorul care va fi responsabil la nivel național pentru implementarea, gestionarea, operarea şi asigurarea finanțării sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Este vorba despre S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A., persoană juridică română.