Ministerul Sănătății a organizat duminică, 19 noiembrie, concursul de admitere în rezidenţiat în domeniile Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Anul acesta s-au înscris la concurs 10.194 de candidaţi. Potrivit informațiilor oferite de minister, candidaţii au la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie.
Deputatul AUR Radu Grădinaru a abordat acest subiect, din perspectiva lipsei acute de medici tineri – cel puțin o dată la două săptămâni apare o știre îngrijorătoare cu titluri precum: „Exodul medicilor din România” sau „Lipsa de medici în sistem”, constată acesta.
Din solidaritate cu viitori medici, dar și îngrijorat de starea sistemului de sănătate românesc, Radu Grădinaru l-a interpelat pe ministrul Alexandru Rafila și a atras atenția asupra câtorva probleme legate de organizarea concursului, precum și asupra numărului mai mic decât anul trecut al locurilor alocate la specializările din acest domeniu.
„Nu pot trece cu vederea faptul că examenul de rezidențiat din România este foarte dificil, iar asta în ciuda faptului că există țări europene cu sisteme medicale mult mai avansate care recrutează rezidenți doar în bază de interviu (ex. Germania, Austria, Elveția, Belgia etc.). Cu toate acestea, Ministerul Sănătății continuă să crească dificultatea acestui examen”, precizează deputatul.
Parlamentarul constată un alt fapt îngrijorător: de la an la an, Ministerul Sănătății scade numărul locurilor la rezidențiat! Spre exemplu, anul trecut au fost scoase la concurs 4.734 de locuri la specializarea Medicină, iar anul acesta doar 4.327 de locuri. Mai mult decât atât, pragul de absolvire al examenului a fost crescut de la 60% din nota maximă la 65% din nota maximă.
„Toate aceste măsuri au ca efect descurajarea tinerilor care vor să urmeze o carieră medicală și îngrădirea accesului acestora la locuri de rezidenți. Consider că impresia creată este că Ministerul Sănătății încurajează tinerii să ia calea străinătății”, a subliniat Radu Grădinaru.
În acest context, deputatul AUR Radu Grădinaru a solicitat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Pe ce temei a fost crescut pragul de admitere al examenului de rezidențiat la 65% din nota maximă?
- De ce a fost scăzut numărul de locuri pentru medici rezidenți cu 12% față de anul trecut, în ciuda lipsei acute de medici?
- Având în vedere că, anual, participă aprox. 5.000-6.000 de licențiați în medicină (generală) la concursul de rezidențiat, ce le recomandați celor 1.000-1.500 de absolvenți cărora nu le oferiți locuri nici măcar în specialitățile care duc lipsa cea mai mare de personal (ex. Medicină de familie, A.T.I. , Medicină de urgență)?
- Cum justificați suma de 5 milioane de lei (aprox. 1 milion de euro) pe care o încasează Ministerul Sănătății din taxa de examen de 500 de lei colectată de la cei aprox. 10.000 de candidați? Vă rog, respectuos, să prezentați public o defalcare a cheltuielilor de la nivel național a acestui concurs.