Radu Grădinaru (AUR), despre Legea privind stabilirea salariilor minime europene: Guvernanții nu iau în calcul faptul că poate provoca șomaj și falimente

Legea privind stabilirea salariilor minime europene a fost adoptată pe 21 iunie a.c. și este practic un cadru normativ prin care România dorește alinierea la normele UE privind salariile minime legale adecvate. Deputatul AUR Radu Grădinaru atrage însă atenția că adoptarea acestei legi nu înseamnă că românii vor avea același salariu minim precum francezii sau germanii. Mai mult decât atât, majorarea din pix a salariului minim brut înseamnă că multe firme românești ar putea da faliment, ce ar genera automat o creștere a șomajului.

În acest context, deputatul AUR a afirmat că adoptarea unui astfel de proiect de lege este o mișcare strategică într-un an electoral: PSD și PNL încearcă să atragă cât mai mulți votanți, cu o limită totuși: nici măcar acești politruci nu pot promite o majorare semnificativă a salariului minim deoarece sunt conștienți că ar băga țara într-o criză.

Deputatul a explicat ce înseamnă adoptarea Legii privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se transpune Directiva (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

„De la 1 iulie, salariul minim se majorează de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, majorare de care vor beneficia 1,8 milioane de angajați.

Înainte de toate, trebuie să înțelegem că este vorba despre o procedură europeană de determinare a salariului minim, nu de un salariu minim unic la nivel european. Salariul minim legal a fost mereu un instrument de campanie electorală foarte apreciat de politicienii care doreau să pară generoși (pe banii firmelor) fără să fie nevoiți să mărească impozitele: nivelul productivității nu era printre preocupările lor și nu exista o limită clară a arbitrariului de care puteau da dovadă.

Chiar așa, dacă salariul minim este o decizie politică, de ce nu stabilesc politicienii salariul minim peste tot la 2571 euro/lună? Pentru că până și cel mai ignorant politician, împreună cu cel mai ignorant alegător median intuiesc că o astfel de măsură ar împinge în șomaj o mulțime de angajați (care nu au o productivitate lunară superioară acestei valori) și în faliment firmele care ar fi menține angajați plătiți peste nivelul productivității lor”, a explicat deputatul Radu Grădinaru.

Prin adoptarea proiectului de lege prin care se urmărește transpunerea Directivei 2022/2041 a Parlamentului European și Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană se urmărește asigurarea unui grad corespunzător de adecvare a salariului minim legal, completând Codul muncii cu o serie de criterii naționale pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, cum ar fi: (i) puterea de cumpărare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, (ii) nivelul general al salariilor și distribuția acestora, (iii) rata de creștere a salariilor și (iv) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.