Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că va opri toate livrările de gaz, petrol şi cărbune în cazul unei plafonări a preţurilor, propusă de Comisia Europeană. Putin insistă că nu vrea să folosească energia ca „armă” împotriva Europei.

Plafonarea preţurilor ar fi „o decizie absolut stupidă”, „o prostie”, a declarat liderul de la Kremlin miercuri, în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei).

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (…). Nimic”, a adăugat el, pe un ton ferm, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor” semnate cu ţările importatoare, a subliniat Putin în faţa mai multor lideri economici ruşi şi asiatici, denunţându-i „pe cei care încearcă să ne impună propria lor voinţă”.

Rusia a anunţat săptămâna trecută închiderea gazoductului Nord Stream, care deserveşte Germania şi mai multe ţări europene, invocând motive tehnice. Potrivit gigantului rus Gazprom, această întrerupere prelungită se datorează necesităţii de a repara o turbină a gazoductului, din cauza unor scurgeri de ulei.

Decizia a sporit însă temerile ţărilor europene cu privire la o întrerupere totală a gazului rusesc pe continent, în condiţiile în care iarna se apropie şi pe fundalul unei inflaţii galopante a preţurilor energiei.

Miercuri, Vladimir Putin a îndemnat ţările europene „să-şi revină în fire”, pe fondul intensificării vocilor în Occident care acuză Rusia că îşi foloseşte gazul ca mijloc de presiune în contextul conflictului din Ucraina.

Acuzaţii respinse miercuri de Putin: „Ei spun că Rusia foloseşte energia ca armă. Încă o prostie!”, a comentat preşedintele rus.

 » sursa: www.replicaonline.ro