Provocările cânepii, în Timiș și Novi Sad. Specialiștii vin cu răspunsuri, vineri, la Timișoara

Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB Timișoara, în parteneriat cu Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin, organizează, vineri, 26 noiembrie, conferința internațională “Cânepa – cultură cu utilizări multiple”.

Evenimentul se va desfășura on-line, va reuni participanți din România și din Serbia și va beneficia de participarea prof. univ. dr. emerit Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice București.

Tematica abordată vizează potențialul utilizării cânepii atât ca plantă industrială, pentru fibră, cât și în scop medical și farmaceutic. Alături de specialiștii din cadrul SCDA Lovrin, USAMVB Timișoara – Facultatea de Agricultură, Academiei de Științe Agricole  și Silvice București și Institutului Culturilor Câmpului și Legumicole din Novi Sad, vor participa și reprezentanți ai Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, ai Spitalului Clinic Municipal, ai Spitalului Clinic Județean de Urgență și ai Institutului de Boli Cardiovasculare – toate din Timișoara.

Cânepa este o plantă complexă și completă, puternic ignorată în ultimii ani, dar care este extrem de versatilă,  putând fi utilizată în hrana animalelor, a omului și în domeniul medical, precum și în numeroase domenii industriale: fabricarea hârtiei, industria textilă, industria auto și cea a materialelor de construcții.

SCDA Lovrin a realizat numeroase studii în cercetarea și ameliorarea cânepii, inclusiv în elaborarea unor tehnologii de cultivare, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor. Există un interes  și o cerere de piață foarte mare pentru cultura de cânepă, atât pentru sămânță cât și pentru producția de fibră. În același timp este cunoscut și interesul specialiștilor internaționali pentru cânepa de la Lovrin, în vederea extracției de CBD.

“SCDA Lovrin este o instituție de cercetare cu o tradiție de 75 de ani în ameliorarea cânepii. În această perioadă a creat soiuri de referință la nivel european și mondial,

 » sursa: ziuadevest.ro

%d blogeri au apreciat: