Primul studiu despre efectele microplasticului asupra sănătății umane arată că acesta ar putea altera funcționarea celulară

Poluarea cauzată de microplastic reprezintă de ceva timp o îngrijorare tot mai mare pentru oamenii de știință, autoritățile responsabile de sănătatea publică și ecologiști întrucât aceste particule minuscule au fost descoperite în toate colțurile lumii, în aerul pe care îl respirăm și apa pe care o bem relatează Phys.org.

O echipă de cercetători de la Florida State University (FSU) investighează acum efectele inhalării și ingerării microplasticului asupra oamenilor la nivel celular.

Cercetătorii au decoperit că expunerea la microplastic pentru doar câteva zile cauzează încetinirea metabolismului și creșterii celulelor pulmonare, modificarea formelor și crearea unor goluri în ceea ce în mod normal sunt șiruri compacte de celule.

Descoperirile acestora ridică noi întrebări despre efectele pe termen lung ale particulelor de microplastic asupra sănătății umane, în special în cazul persoanelor care suferă deja de afecțiuni respiratorii.

„Plasticurile sunt materiale foarte utile pentru viața zilnică, ele sunt indispensabile”, afirmă Qing-Xiang Sang, profesoară de chimie și biochimie la FSU, adăugând că „dar ca oameni vrem să trăim vieți sănătoase așa că trebuie să ne gândim la moduri de a minimaliza potențialele efecte adverse ale plasticului”

Pe măsură ce interesul în microplastic creștea, Sang și echipa ei au început să se gândească la modul în care inhalarea și ingerarea acestor materiale minuscule ar putea afecta celulele umane doar prin respirat.

Cercetătorii au decis să își concentreze eforturile asupra polistirenului, materialul folosit pentru fabricarea unora dintre cele mai comune obiecte din plastic, de la tacâmurile de unică folosință la unele cutii folosite pentru livrarea mâncării.

„Polistirenul există în numeroase obiecte de unică folosință deoarece este foarte rezistent”, afirmă Joan Hare, cercetătoare la FSU. „Dar tocmai lucrul care îl face util îl face să persiste în mediu. Iar când acele obiecte sunt aruncate peste tot,

 » sursa: hotnews.ro

%d blogeri au apreciat: