Primăria Tulcea vrea să construiască o pistă de biciclete în zona protejată a Lacului Zaghen. Senatorul AUR Valentin Cioromelea sesizează Ministerul Mediului

Primăria Tulcea vrea să construiască o pistă de biciclete în zona protejată a Lacului Zaghen, cu fonduri din PNRR.  Senatorul AUR Valentin Cioromelea sesizează Ministerul Mediului, în contextul în care proiectul a fost aprobat de către Consiliul Local Tulcea, deși Lacul Zaghen este inclus în trei arii naturale protejate.

Lacul Zaghen este inclus în trei arii naturale protejate, care se suprapun – este vorba despre siturile Natura 2000 ROSCI0065 Delta Dunării, ROSPA0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe și Rezervația Biosferei Delta Dunării. Senatorul AUR subliniază că habitatele naturale, flora şi fauna sălbatică din această zonă protejată vor avea de suferit, dacă acest proiect de construcție va fi demarat de către autorităţi. Biodiversitatea este o resursă în sine pe care trebuie să învățăm să o conservăm.

„Lacul Zaghen se află sub umbrela mai multor obligații și restricții, din extensiile ariilor naturale din care face parte. Prin cele mai importante sunt evitarea acţiunilor care ar putea afecta în mod semnificativ speciile şi habitatele pentru care a fost desemnată zona ca protejată, precum și stabilirea măsurilor de conservare necesare implicând, dacă este cazul, planuri de management adecvate specifice siturilor sau integrate în alte planuri de management”, arată Valentin Cioromelea în interpelarea adresată ministrului Mediului, Tancozs Barna.

În acest context, senatorul AUR Valentin Cioromelea a solicitat un răspuns din partea ministrului Mediului la următoarele întrebări:

  1. Orice activitate/proiect care este susceptibil a avea impact asupra ariilor protejate se supune evaluării adecvate și unui studiu de impact asupra mediului. Astfel, veți efectua evaluările necesare impactului asupra mediului?
  2. Aveți în vedere să trimiteți în anchetă Garda Națională de Mediu pentru a se constata dacă amenajarea pistei de biciclete va avea un risc asupra multora dintre speciile de păsări acvatice și limicole listate în formularul standard al sitului ROSPA0031 Delta Dunării şi Complexul Razim-Sinoe?
  3. Când voi fi demarate procedurile de a include lacul Zaghen într-un sistem de rezervaţii strict protejate?
%d blogeri au apreciat: