Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

Spania, prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

În timp ce în România multe femei aflate la vârsta reproductivă nu au acces la produsele și informațiile necesare pentru a se îngriji corect în perioada menstruației, guvernul spaniol urmează să aprobe un proiect de lege prin care angajatorii vor fi obligați să ofere femeilor concediu menstrual, în fiecare lună!

femeie care sta pe canapea cu o sticla cu apa calda in dreptul burtii, iar in fata ei se afla mai multe pastile si medicamente

Legea propusă ar introduce cel puțin trei zile de concediu medical în fiecare lună pentru femeile care suferă de dureri menstruale severe, potrivit Euronews. Acest „concediu supravegheat medical” ar putea fi chiar extins la cinci zile pentru femeile cu menstruație invalidantă, care suferă de crampe severe, greață, amețeli și vărsături. În prezent, la nivel mondial, concediul menstrual este oferit doar femeilor din țări precum Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

Citește și: Tratament naturist pentru durerile menstruale

„Vom recunoaște, prin lege, dreptul femeilor cu menstruație dureroasă la o incapacitate temporară specială care va fi plătită de stat din prima zi”, a declarat vineri ministrul spaniol al egalității, Irene Montero, o feministă declarată în guvernul de stânga. „Facem progrese astfel încât să nu mai fie normal să mergi la muncă cu dureri și pentru a pune capăt stigmatizării, rușinii și tăcerii care înconjoară menstruația. Facem progrese în materie de drepturi”, a declarat ea pe Twitter.

Studiile arată că între 16% și 91% din femeile de vârstă reproductivă suferă de dismenoree (menstre dureroase, însoțite de crampe puternice), o afecțiune cu impact major asupra calității vieții, a productivității la locul de muncă și a utilizării serviciilor de sănătate. La fel și, de multe ori, chiar mai mult, au de suferit femeile cu endometrioză (în jur de 190 de milioane la nivel mondial,

 » sursa: qbebe.ro

%d blogeri au apreciat: