Portul Tomis, trecut în domeniul public al municipiului Constanța în mod ilegal. Focșa (AUR) solicită Ministerului Dezvoltării să demareze o anchetă

Deputatul AUR Dumitru-Viorel Focșa solicită Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să verifice modul în care Portul Tomis a fost trecut în domeniul public al municipiului Constanța.

Focșa a arătat în solicitarea trimisă către MDLAP faptul că hotărârile adoptate de Consiliul Local Constanța privind trecerea a Portului Tomis din domeniul public al statului în cel al administrației Chițac nu a respectat anumite prevederi din Codul Administrativ.

Consiliul Local Constanța a adoptat în data de 30.06.2021 Hotărârea cu nr.195 privind solicitarea către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare trecerii imobilului „Port Tomis” din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în domeniul public al municipiului Constanța și Hotărârea cu nr.196 privind solicitarea către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare trecerii imobilului Lac Tăbăcărie din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în domeniul public al municipiului Constanța.

Ambele Hotărâri au fost adoptate cu 17 voturi pentru, 1 împotrivă și 8 abțineri, în condițiile în care la data respectivă în funcție erau 26 de consilieri din cei 27 membri ai Consiliului Local Constanța, arată Focșa, subliniind că aceste două documente au fost adoptate cu încălcarea prevederilor art. 139, alineat (2) și art. 5, litera d) din Codul Administrativ. .

Deputatul AUR aduce drept argument o adresă a Ministerului Dezvoltării pe această temă, care arată că „pentru un consiliu local care numără 26 de consilieri în funcție din cei 27 de consilieri ai organului colegial, adoptarea hotărârii al cărui obiect este trecerea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea unui minister în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se va putea realiza în cazul în care respectiva hotărâre va fi adoptată cu 19 voturi, respectiv primul număr natural care este mai mare decât valoarea numerică (număr par) rezultată în urma aplicării fracției stabilite de lege (două treimi) la totalul membrilor organului colegial stabilit în condițiile legii”.

În acest context, deputatul AUR Viorel Focșa cere ministrului Dezvoltării să dispună Corpului de Control efectuarea unei acțiuni specifice la Instituția Prefectului județului Constanța și să comunice de ce, nici până astăzi, cele două Hotărâri nu au fost notificate sau atacate la instanța de contencios administrativ, în conformitate cu prevederile art.255, alineatele (1) și (2) din același Cod Administrativ.