În 2016 doi astronomi cunoscuți au venit cu o ipoteză care a făcut vâlvă: la multe miliarde de km de Terra, la limita exterioară a sistemului nostru planetar, există o planetă gigantică. Descoperitorii spuneau atunci că poate în cinci ani o vom și observa, însă căutarea Planetei 9 nu a dus nicăieri. În articol puteți citi de ce ar putea exista o planetă gigantică și cât de mare ar putea fi. Cum de un am găsit această planetă și de ce practic e ca și când am căuta ”acul în carul cu fân”.
Informația pe scurt:
- Cinci planete erau cunoscute încă din Antichitate, Uranus a fost descoperită în 1781, iar Neptun, în 1846. Timp de 76 de ani, între 1930 și 2006 a existat și o a noua planetă, Pluto, care a fost apoi retrogradată la rangul de ”planetă pitică”.
- Acum cinci ani doi astronomi au prezentat o lucrare în care spuneau că o a noua planetă, ”Planet Nine”, cum au numit-o ei, există la marginea Sistemului Solar și are o orbită alungită, ceea ce înseamnă că i-ar lua peste 10.000 de ani să facă o orbită completă în jurul Soarelui.
- Ei și-au bazat ipoteza pe faptul că orbitele câtorva obiecte mici și extrem de îndepărtate sunt alungite ca niște elipse și că elipsele acestea sunt îndreptate în aceeași direcție. Concluzia a fost că gravitația unei planete de câteva ori mai masive decât Neptun a aranjat aceste orbite în aceeași direcție.
- Dacă Planeta 9 există, ea ar putea fi în medie la 90 miliarde km de Soare, de 20 de ori mai departe decât Neptun. Planeta 9 ar fi de 5-10 ori mai masivă decât Terra.
- Mulți astronomi spun că nu vom găsi prea curând această ipotetică planetă: nu știm în ce zonă a cerului este,