Petrișor Peiu despre Planul Simion: „Locuința reprezintă pentru români cea mai pregnantă simbolistică a ierarhiei sociale, motiv pentru care a deține o locuință este aproape obligatoriu pentru români”

Analistul economic Petrișor Peiu arată că anunțul făcut de George Simion, liderul AUR, cu privire la candidatura sa apare într-un context extrem de dificil, în care țara este condusă autoritar de o coaliție cu o majoritate strivitoare în Parlament. Mai mult, acesta consideră că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR a confiscat aproape în întregime scena publică, printr-un control cât se poate de strict al majorității presei.

Potrivit acestuia, Planul Simion prezentat de liderul AUR, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, reprezintă o lovitură asimetrică, ce poate compensa și echilibra scena politică în ochii electoratului. „Simion se pare că a găsit o astfel de lovitură, prin programul său politic, dar mai ales prin „piesa” centrală a acestui program, cea care va ajunge la aproape toți votanții: un contract încheiat cu electorii cu scopul construirii a aproape un milion de apartamente, la un preț  de aproximativ 500 de euro/metru pătrat”, spune analistul economic.

Acesta arată că Planul Simion „se adresează unei  probleme uriașe din societatea noastră: sărăcia manifestată prin precaritatea confortului locuinței”. „Locuința reprezintă pentru români cea mai pregnantă simbolistică a ierarhiei sociale, motiv pentru care a deține o locuință este aproape obligatoriu pentru români. Suntem, ca urmare, campioni europeni la ponderea locuințelor deținute în proprietate”, a spus Petrișor Peiu.

Analistul economic subliniază că „în ultimii 40 de ani, România nu a mai avut un proiect de asemenea dimensiuni și a dispărut total generația care era obișnuită să construiască mari obiective în această țară”.

„În  planul celor un milion de apartamente  stă și șansa pe care o are George Simion la alegerile prezidențiale din 2024: să ajungă direct la alegătorii care locuiesc în condiții proaste, deși muncesc chiar mai mult decât ceilalți europeni. Cu propuneri cuminți, de genul „vom dezvolta România” și vom „combate corupția” nu ar avea  nicio șansă să spargă barajul pe care o coaliție strivitoare, cu 70% în Parlament, l-a instituit între alegători și candidați. Nu mai rămâne decât să vedem dacă va și reuși să convingă electoratul cu acest plan”, a conchis Petrișor Peiu.