Peste 3.500 de persoane din județul Constanța au beneficiat de serviciile caravanei de depistare a tuberculozei

Mai multe comune constănțene au beneficiat de serviciile caravanei de depistare activă a tuberculozei începând cu 1 februarie a.c.. Comunele care au beneficiat proiectul de screeneng TB sunt: Ostrov, Băneasa, Oltina, Aliman, Adamclisi, Cobadin, Chirnogeni, Limanu, 23 August, Topraisar, Ciocârlia, Cumpăna, Agigea, Poarta Alba, Castelu, Valu lui Traian, Mircea Vodă, Cuza Voda, Corbu, Grădina, Pantelimon, Topalu, Saraiu și Gârliciu.

Proiectul Screening TB din care face parte caravana a oferit servicii medicale gratuite constănțenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză și este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Constanța este de 50,1 cazuri la suta de mii de locuitori, plasând județul în rândul celor care înregistrează un număr important de cazuri de tuberculoză anual.

În total s-au prezentat la caravana Screening TB un număr de 3570 de constănțeni din comunele vizate, cea mai mare prezență înregistrându-se în comuna Cuza Vodă, 319 persoane.

Din totalul beneficiarilor, 67 au avut nevoie de servicii și analize suplimentare în vederea depistării tuberculozei după ce analiza radiografiilor pulmonare efectuate au indicat suspiciuni de tuberculoză.

În cazul a nouă dintre aceste persoane analizele au fost finalizate, iar pacienții urmează tratamentul tuberculostatic în rețeaua Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. Pentru restul persoanelor cărora softul AI le-a indicat scoring mare în ceea ce privește riscul de tuberculoză, analizele urmează a fi finalizate în perioada următoare.

“Tuberculoza sau “boala tăcerii” macină prea mulți oameni. Experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Ne bucurăm de succesul înregistrat de caravana de depistare activă a tuberculozei- Screening TB. Astfel de acțiuni sunt mai mult decât necesare pentru ca populaţia vulnerabilă să aibă acces la servicii de sănătate de calitate alături de informare şi educare”,

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: