Pensiile din Timiș, mai mici decât cele din Caraș și Hunedoara

Capitala și județul Hunedoara sunt singurele zone din țară în care pensia medie a trecut de 400 de euro în 2021. Ca număr de pensionari, București și Hunedoara concentrează circa 13% din totalul pensionarilor din România. Cele mai mici pensii au fost în Botoșani, Giurgiu și Vrancea- sub 1300 de lei (circa 260 de euro), potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Topul județelor după pensia medie netă:

Mai jos aveți topul județelor după ponderea numărului de pensionari (totalul pensionarilor din fiecare județ raportat la totalul pensionarilor din România):

Situația din graficul de mai sus este una foarte fluidă, în sensul că topul ar putea arăta altfel în anii care vin, în funcție de gradul de îmbătrânire al populației.

Cel mai ”tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu se apropie de 47 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, doar două județe având sub 40 de ani (Iași și Ilfov), mai arată datele Statisticii.

România în întregime îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele. Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent, iar nevoia de creștere a taxelor devine evidentă.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe. Și nu suntem deloc departe de Japonia care are vârsta medie de 45,4 ani și pe care o considerăm una din cele mai îmbătrânite țări.

 » sursa: ziuadevest.ro

%d blogeri au apreciat: