Originea COVID-19: Biden doreşte un raport al serviciilor de informaţii în termen de 90 de zile

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a îndemnat miercuri serviciile americane de informaţii „să îşi dubleze eforturile” pentru a explica originea COVID-19 şi a cerut un raport în termen de 90 de zile, notează AFP, citată de Agerpres.

Joe Biden

Mult timp respinsă de majoritatea experţilor, teoria unui accident de laborator la Wuhan, în China, a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterile din SUA.

Joe Biden a reamintit că activitatea serviciilor americane de informaţii americane, care se concentrează pe două ipoteze – originalul animală sau scurgerea dintr-un laborator -, nu au permis până în prezent să se ajungă la „o concluzie definitivă”.

„Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei cu scopul ca să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”, a adăugat preşedintele SUA, deplângând atitudinea Beijingului cu privire la această problemă.

Cu câteva ore înainte de publicarea comunicatului de presă al preşedintelui Joe Biden, Beijingul a acuzat miercuri Washingtonul că difuzează teorii ale „conspiraţiei” despre originile pandemiei.

China a combătut întotdeauna cu înverşunare teoria conform căreia COVID-19 ar fi putut scăpa dintr-un laborator al său, în special de la Institutul de Virusologie din Wuhan, arătat cu degetul de fosta administraţie Trump.

În această săptămână, un articol din Wall Street Journal (WSJ) a reaprins speculaţiile în Statele Unite, în timp ce apelurile în favoarea unei anchete mai aprofundate se înmulţesc, inclusiv în cadrul comunităţii ştiinţifice.

După o vizită de patru săptămâni la Wuhan la începutul acestui an, un studiu comun realizat de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi chinezi a apreciat în martie „extrem de puţin probabil” un accident de laborator.

Primele cazuri de COVID-19 au fost identificate la sfârşitul anului 2019 la Wuhan,

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: