Ore de educație financiară, introduse în școli. Elevii vor învăța să își gestioneze banii

11 aprilie, începând din 2022, este „Ziua educației financiare”. Despre educația financiară în școli Cosmin Prelipceanu a stat de vorbă luni seara, la Digi24, cu Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” și George-Cristian Tuță, deputat PNL.

Cosmin Prelipceanu: Educație financiară, de ce ?

Iancu Guda: Pentru că pierdem oportunități. Educația financiară implică cunoștințe despre viață, echilibru financiar, cum luăm decizii în viața de zi cu zi. Putem să fim „proști” în sensul că putem face prostii, iar educația financiară ne apără de ele.

Putem învăța din viață, e cel mai bun profesor, dar, evident, ai și cele mai dure facturi. Sunt decizii financiare eronate care ne pot costa zeci de ani. Un credit ipotecar luat supraevaluat pe 30 de ani, plătim dublu pe ceva ce valorează poate la jumătate.

Este doar un exemplu, sunt subiecte pe care noi, la Digi24, la „Banii în mișcare”, cel mai lung maraton de educație financiară la TV în România, de un an și jumătate, 2.000 de minute, gratuite, disponibile pe site-ul Digi24.ro, am adus în atenția publicului în speranța că cei care ne urmăresc se vor descurca mai bine în viață cu planificarea financiară în familie, cu economiile, cu investiții diversificate, pentru că este foarte important să punem banii în mișcare, să producă mai mulți bani, și toate acestea se pot învăța de la o vârstă fragedă, așa că mă bucur pentru această inițiativă și devine chiar materie în școală.

George-Cristian Tuță: Tot ce facem în ziua de astăzi are loc cu educația financiară. Educația, ca termen explicat, înseamnă transmiterea unor noi generații, unor altor oameni experiențele pe care le-am avut noi. Aici, în cazul finanțelor, vorbim de experiențele cu bani.

Categoric, politicienii trebuie să fie mult mai activi în a preîntâmpina crize,

 » sursa: www.digi24.ro