O comoară descoperită în Polonia ar putea face parte dintr-o răscumpărare istorică de a salva Parisul de vikingi

O comoară de monede de argint bătute în timpul Imperiului Carolingian în urmă cu aproape 1.200 de ani a fost descoperită în nord-estul Poloniei și ar putea face parte dintr-o răscumpărare istorică de a salva Parisul de o invazie vikingă, relatează Live Science.

Descoperirea este prima instanță când un număr atât de mare de monede carolingiene au fost descoperite în Polonia. Doar trei alte monede – cu un stil distinctiv cu inscripții în latină și un crucifix central – au fost descoperite în această țară până acum.

Imperiul Carolingian a fost fondat de către regele franc Charlemagne – Carol cel Mare – și a cuprins majoritatea teritoriului modern al Franței, Germaniei, Elveției și nordului Italiei în secolele VIII și IX.

Arheologii cred că noile monede descoperite ar fi putut proveni din orășelul negustoresc viking Truso, care era situat în apropierea coastei Mării Baltice la aproximativ 100 de kilometri vest de terenul fermierului unde au fost găsite.

Iar dacă monedele au provenit într-adevăr din Truso, este posibil ca ele să fi făcut parte dintr-o răscumpărare imensă de monede de aur și argint plătite de un rege carolingian pentru a preveni o invazie vikingă din a jefui Parisul.

„Dacă un număr mare de monede pot fi atribuite Parisului da, atunci este posibil, și unele au fost deja atribuite Parisului”, afirmă Mateusz Bogucki, un arheolog și expert în monede de la Universitatea Varșovia din Polonia.

Dar „încă este mult prea devreme să oferim o astfel de interpretare”, a declarat acesta pentru Live Science.

Însă stilul distinctiv al monedelor ridică întrebări interesante cu privire la originea lor, a mai adăugat arheologul.

În momentul în care comoara a fost ascunsă sau pierdută primul regat medieval polonez nu fusese încă fondat iar triburile slave din regiune foloseau preponderent dirhami arăbești din argint obținuți de la negustorii de sclavi din califatul musulman ce își avea capitala la Bagdad.

 » sursa: hotnews.ro