Multinaționalele dețin jumătate din afaceri, dar plătesc doar 25% din impozitul pe profit

În România, unele afaceri prosperă, în timp antreprenorilor români li se pun tot felul de piedici. Anul 2019 a fost unul dintre cei mai profitabili pentru 1.0000 de companii – cei mai mari jucători care dețin jumătate din economia românească (vorbim de un total de 500.000 de companii).

Aceste 1.000 de companii au avut o cifră de afaceri totală de 802 mld. lei în 2019, arată o analiză a ZF. În top 10 companii după cifra de afaceri în 2019 sunt OMV și Rompetrol, Automobile Dacia, Ford şi British American Tabacco, dar și retailerii Kaufland, Lidl și Dedeman – singura ompanie cu capital privat românesc prezentă în top 10. Cele mai profitabile companii au fost Lidl, Dedeman și BAT. Cea mai bună marjă de profit calculată ca profit net la cifră de afaceri a fost înregistrată de OMV Petrom în 2019 de 18% în condiţiile creşterii preţului petrolului.

Paradoxal este că aceste 1.000 de companii, deși dețin proape 50% din cifra de afaceri totală pe economie, plătesc doar 25% din impozitul pe profit încasat de stat. „Probabil că o explicaţie poate fi utilizarea diverselor metode de optimizare fiscală pentru a plăti cât mai puţin impozit pe profit cu toate că impozitul pe profit în România este la unul dintre cele mai reduse niveluri din UE, de doar 16%”, scrie Ziarul Financiar.