Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi figură emblematică a naţiunii timp de şapte decenii, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi Palatul Buckingham. Prezentăm un grupaj al unora dintre reacţiilor venite din întreaga lume după această veste, relatate de Reuters, citează Agerpres.

Premierul Canadei, Justin Trudeau: ”Am aflat cu cea mai mare durere în suflet de trecerea în nefiinţă a celei mai longevive suverane a Canadei, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost o prezenţă constantă în vieţile noastre – iar serviciile sale pentru canadieni vor rămâne pentru totdeauna o parte importantă din istoria ţării noastre”.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden: ”Ştiu că vorbesc în numele oamenilor din întreaga Noua Zeelandă atunci când le transmit membrilor Familiei Regale cele mai profunde condoleanţe la decesul Reginei. Pentru noi a fost un monarh foarte admirat şi respectat, pentru ei a fost o mamă şi o bunică. Regina a fost un monarh foarte iubit şi admirat, a cărei domnie record de 70 de ani este o mărturie absolută pentru ea şi pentru angajamentul ei faţă de noi toţi. A fost extraordinară”.

Premierul Australiei, Anthony Albanese: ”Odată cu decesul Reginei Elisabeta a II-a, o domnie istorică şi o viaţă lungă dedicată datoriei, familiei, credinţei şi serviciului s-a încheiat. Inimile australienilor sunt alături de poporul britanic care este în doliu astăzi, ştiind că vor simţi că au pierdut o parte din ceea ce face ca naţiunea lor să fie întreagă. Există mângâiere care poate fi găsită în cuvintele Majestăţii Sale: ‘Durerea este preţul pe care îl plătim pentru dragoste’.

Premierul Jamaicăi, Andrew Holness: ”Am aflat cu mare şi profundă tristeţe de decesul Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic, a cărui domnie s-a întins pe durata a şapte decenii.

 » sursa: www.replicaonline.ro