Mihai Șomănescu: 71 de orașe au fost în stradă. Sunt protestele românilor, pentru români. Nu stați la balcoane, că muriți de foame!

Trebuie să menționez că luni seară am fost la protestele din Târgu Jiu, acolo unde locuiesc, nu la București., notează jurnalistul Mihai Șomănescu.

M-a mânat, în primul rând curiozitatea: am vrut să văd cu ochii mei câți oameni sunt. De unde văzusem „câteva sute” scris pe un site local, la ora 21:30 seara m-am trezit în fața unei maree de oameni. Ca unul care a fost pe stadioane, știu cum arată o mie sau două mii de oameni. Cred că au fost peste 5.000, adică aproape 10% din populația rezidentă a orașului.

A fost un record. Un fluviu de oameni. Nu cred că a mai fost o demonstrație de asemenea proporții de la victoria României în fața Argentinei din 1994, de la Cupa Mondială. În 1989 nici nu discutăm, acolo a fost apă de ploaie față de acum.

Și nu doar la Târgu Jiu a fost așa: ci și la Fălticeni, Slatina, Tecuci sau Botoșani. Au fost în total 71 de orașe. Rețineți această cifră. Duminică au fost 24 de orașe, iar luni au fost 71!

Asta în condițiile blocajului mediatic cvasi total. Asta înseamnă că oamenii aveau deja mintea setată pe revoltă, le mai trebuia doar scânteia: pe care au găsit-o în distribuirile protestelor de duminică.

Încercând să dau de capătul coloanei, am mers minute în șir și am recunoscut câteva fețe: era patronul unui mic magazin alimentar de cartier, două doamne care au niște standuri într-un centru comercial, florari și florărese, piețari și foarte, foarte, foarte mulți tineri!

Oare nu e clar că acești oameni – micii întreprinzători români și copiii, au fost și sunt cei mai afectați de măsurile din ultimul an?

De-aia s-a scandat de foarte multe ori: „Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”. Pentru aceste zeci de mii de oameni de la nivelul întregii țări, care la rândul lor vorbesc pentru milioane, pericolul foamei, al lipsurilor, este mult mai mare decât al acestei boli. Consideră că au mai multe șanse de a supraviețui bolii decât sărăciei.

De-aceea n-o să vă întâlniți în stradă cu „elitele”. Cu cei care au bani, cu cei care lucrează în corporații sau la stat. Ei nu au pierdut, dimpotrivă: studiile arată că bogații s-au îmbogățit.

Cu cine nu m-am întâlnit la proteste? Cu steagul Uniunii Europene. De fapt, cu niciun alt steag în afară de tricolorul românesc. Și asta îi doare pe păpușari: au fost protestele românilor, pentru români.

Nu stați la balcoane, că muriți de foame!