Marte și ”măruntaiele” ei – A fost determinată cu precizie structura internă a Planetei Roșii

​Cu ajutorul sondei NASA InSight, care studiază de la început de 2019 cutremurele pe Marte, a putut fi determinată cu precizie structura internă a Planetei Roșii, de la crustă, până la nucleu. Este prima oară când se știu atât de multe date despre ”anatomia” internă a unei alte planete decât Terra. Descoperirile arată, încă o dată, cât de diferită este Marte de planeta noastră.

Relatând descoperirile, New York Times face o paralelă între interiorul planetei Marte și diferite dulciuri de pe Terra:

”Sonda InSight a scos la iveală că planeta este un fel de bomboană colosală creată de o zeitate pofticioasă. Crusta este împărțită în două – trei straturi de ciocolată vulcanică. Mantaua de dedesubt are o umplutură rigidă și consistentă, precum un toffee. Nucleul planetei este surprinzător de ușor – mai mult cu o inimă precum siropul și mai puțin un centru precum nougat-ul”.

Structura internă a planetei Marte nu era foarte bine cunoscută, iar datele au confirmat estimările, dar au adus și surprize. De exemplu, nucleul are o rază de 1.830 km, mai mare decât s-a estimat, crusta are între 24 și 72 km grosime, iar raza planetei este de 3.390 km.

Sonda InSight a detectat peste 700 de cutremure marțiene, (marsquakes), cele mai multe de foarte mică intensitate. Undele generate de aceste cutremure au diferite viteze și traiectorii în funcție de diverse materiale din interiorul planetei, iar datele culese din peste 30 de cutremure ceva mai puternice au permis aflarea unor date precise despre straturile din care este format interiorul Planetei Roșii.

”Importanța acestor descoperiri constă în faptul că, pentru prima oară, avem măsurători certe ale dimensiunilor elementelor fundamentale ce formează planeta Marte”, spune Bruce Banerdt de la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Cu aceste informații se poate înțelege mai bine modul în care planeta s-a format și a evoluat.

 » sursa: hotnews.ro

%d blogeri au apreciat: