Lupta cu poluarea cu metalele grele din agricultură începe de la Timișoara

Unii dintre cei mai periculoși poluanți sunt metalele grele, iar în urma depunerilor pe sol se produce o creștere accentuata a concentrației acestor metale grele, la nivele toxice, cu efecte negative asupra dezvoltării plantelor, creșterii animalelor si sănătății oamenilor .

Prof. Florin Crista, prodecanul Facultății de Agricutură din cadrul USAMVB Timișoara, susține că resursele de sol, apa  împreuna  cu celelalte componente ale mediului sunt implicate direct sau indirect in toate aspectele vieții social- economice. Solurile constituie o sursa esențiala pentru dezvoltare si de acea calitatea lor este importanta, iar păstrarea lor trebuie sa fie o preocupare permanenta a dezvoltării durabile, pentru a fi evitată poluarea solurilor cu elemente chimice nocive.

Prin urmare, vineri 25 martie, specialiștii de la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB și ai Agenției Regională din Pancicovo Serbia au lansat un proiect care abordează provocările comune în protecția și utilizarea durabilă a principalelor resurse naturale, terenuri agricole și apă, în regiunea transfrontalieră din districtul Banatului de Sud și județul Timiș.

În aceste două regiuni poluarea nu este monitorizată în mod sistematic. Lipsa datelor cauzează lipsa acțiunilor din partea utilizatorilor direcți, a autorităților și a populației rezidente în ceea ce privește protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale

Obiectivul este crearea de rețele transfrontaliere pentru educarea și monitorizarea poluării mediului (metale grele, pesticide, erbicide, insecticide), cu scopul de a utiliza datele colectate prin monitorizare pentru educația studenților, fermierilor și membrilor a organismelor și autorităților competente și a publicului larg despre protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special terenurile agricole și apă.

Florin Crista a mai subliniat că activitățile abordează provocările comune în protecția și utilizarea durabilă a principalelor resurse naturale, terenuri agricole și apă, în regiunea transfrontalieră din districtul Banatului de Sud și județul Timiș.

 » sursa: ziuadevest.ro

%d blogeri au apreciat: