Deputatul AUR Lucian Pușcașu a solicitat ministrului Muncii și Protecției Sociale creșterea pensiilor mici până la acoperirea sumei ce reprezintă pragul sărăciei, în condițiile în care noile scumpiri au adus valoarea coșului minim de consum la 3.000 lei. Marius Budăi a oferit un răspuns în termeni ministeriali de lemn, trecând cu vedere solicitarea concretă a deputatului AUR, prezentând o lege veche, care prevede o majorare a pensiilor din 2023.
„Începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie la data de 1 ianuarie 2022, de 1.586 de lei, se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Sistemul public de pensii este organizat și funcționează având la bază principiul contributivității, conform căreia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice, participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor la asigurările sociale plătite.
În sistemul public de pensii din România, cuantumul pensii este calculat în funcție de perioada de contribuție și de nivelul veniturilor realizate de fiecare persoană în timpul vieții active. Pe termen lung, se impune o măsură de reformă profundă în sistemul public de pensii, menită să aducă echitate pentru milioane de oameni, reformă care se va materializa prin recalcularea pensiilor”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
În raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, lansat pe 26 ianuarie 2022, acesta trage un semnal de alarmă și spune că trebuie luate măsuri urgente și arată că salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienti, avand in vedere că valoarea cosului minim de consum pentru o persoana adultă singură este de 2.708 lei.