Lilian Scripnic (AUR): Consumatorii non-casnici din România primesc facturi cu 20% mai mari decât prevederile legale

Liberalizarea pieței de energie și haosul legislativ afectează consumatorii non-casnici. Deși au fost instituite măsuri de plafonare a prețurilor la energie, lipsa de coerență legislativă a dus la situații în care foarte mulți consumatori din această categorie au primit facturi mai mari. De vină este modul în care a fost gândit procesul de trecere automată la Furnizorul de Ultimă Instanță (FUI), în cazul clienților finali care au rămas fără furnizor din anumite motive.

Deputatul AUR Lilian Scripnic atrage atenția că această situație este cauzată de mai mulți factori, dintre care cel mai important este lipsa de coerență legislativă.

„ Foarte mulți dintre consumatori non-casnici au rămas fără furnizor și au trecut automat la Furnizorul de Ultimă Instanță (FUI), majoritatea lor primind cu întârziere facturile la energie electrică. Acum aceste facturi au început să fie emise, însă ele vin cu un procent de 20% mai mari față de cât ar trebui.

Cauza este dată de faptul că la trecerea automată către FUI consumatorilor non-casnici nu li s-a mai cerut completarea declarației pe propria răspundere în urma căreia ar fi beneficiat de un tarif de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar și de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA pentru diferența de consum,  așa cum prevedea Ordonanța Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. Consumatorii non casnici plătesc acum un tarif de 1,3 lei/kWh pentru întreaga factură”, a explicat acesta.

În acest context, Lilian Scripnic a sesizat această situație Ministerului Energiei și ANRE și a cerut conducerii ambelor instituții să transmită dacă au în vedere să îndrepte această eroare și să refacă de urgență completările legislative necesare, astfel încât consumatorilor non-casnici din România să li le aplice reducerea tarifului pentru 85% din consum, conform OG nr. 27/2022, și să nu fie afectați de lipsa declarației pe propria răspundere la trecerea automată în FUI.