JAF NAȚIONAL: ENGIE are profituri din energie de aproape 30 de ori mai mari decât ERBAȘU din construcții – 60m.ro

Distribuie acest articol!

    Poate românii sunt interesați ca să vadă de ce prețurile la energie electrică și la gazul metan au crescut așa demult în ultima perioadă, mai exact din perioada în care statul român a cedat la un preț ridicol cel mai mare distribuitor național de energie electrică.

    Este vorba despre Engie SA, companie ce a fost românească și care a fost vândută la sub un miliard de euro, adică mai puțin decât valoarea ei imobiliară. Spunem că prețul reprezintă o bătaie de joc deoarece această companie facturează anual peste un miliard de euro, adică mai mult decât prețul de vânzare.

    De asemenea din analiza următoare trebuie reținut că profiturile companiilor din energie sunt de 30 de ori mai mari decât în celelalte domenii, ceea ce înseamnă că există loc ca prețurile să scadă mult sub jumătate din ceea ce există astăzi pe piață.

    Conform portalului ListaFirme.RO Engie SA încasează anual de la români peste un miliard de euro, adică mai exact 6.547.001.788 de lei numai în anul 2020, an greu economic, an de pandemie. În același an societatea comercială a avut un număr de doar 753 de angajați, adică în medie mai puțin de 20 de angajați pe fiecare județ al României.

    Societatea comercială a înregistrat un profit net de 498.420.831 de lei, adică asta înseamnă 661.913 lei pe fiecare angajat. Marja este una extraordinar de mare și nu are nici o legătură cu realitatea economică. Practic din start se poate observa din cifre că vorbim de o activitate pur speculativă și nu de o societate adevărată, funcțională, care să facă investiții. Engie SA este la momentul de față este doar o companie care intermediază curentul electric produs ieftin de România și îl vinde scump cărtre români. În rest toate serviciile sunt externalizate.

    AUR, partidul condus de către George Simion, a cerut revenirea la piața reglementată, în condițiile în care nu vorbim real de o piață liberă ci de una de monopol, o piață în care 90% din piață este deținută de sub 10% din companiile din energie. Practic AUR cere limitarea profiturilor colosale dobândite datorită situației de monopol rezultate din cedarea fără milă a resurselor noastre de către politicienii corupți.

    Dar haideți să vedem prin comparație ce înseamnă acest lucru.

    Construcții Erbașu SA este una din cele mai mari companii de construcții românești. Aceasta are 873 de angajați, adică mai mult decât Engie SA, dar cifra de afaceri este de aproape 10 ori mai mică iar profitul pe fiecare angajat de aproape 30 de ori mai mic.

    Dar Erbașu produce ceva și acest lucru se vede din cifre, în schimb ce Engie SA reprezintă doar o companie care speculează pe tema energiei electrice și gazului din România, pentru că pur și simplu poate să facă acest lucru datorită funcționarilor și politicienilor corupți.

    O altă companie cu care se poate face comparația este Maria Tranding S.R.L., compania unor libanezi românizați. Aceasta are un profit pe angajat de sub 20.000 de lei, adică de aproape 35 de ori mai puțin decât Engie SA.

    România nu are nimic de făcut pe piața de energie decât un singur lucru: să schimbe compania care face facturarea iar prețurile se vor duce automat în jos. Datorită politicienilor corupți, românii cotizează lunar la bunăstarea unor grupuri infracționale internaționale și acest lucru trebuie să fie oprit.

    Sigur că Engie SA nu își ține profitul în România, acești bani sunt retrași apoi din țară. Pentru acest lucru leii obținuți de la români trebuie schimbați în euro, dar cum euro doar pleacă, nu prea vin, ei trebuie împrumutați de statul român. În aceste condiții românii au de două ori de suferit, nu doar că sunt suprataxați, dar apoi rămân datori și pentru ca anual câteva miliarde de euro să părăsească România și să crească deficitul comercial.

    Se impune răscumpărarea acțiunilor cedate fraudulos de către politicienii corupți și cercetarea celor vinovați de acest lucru, consideră AUR. Practic partidul lui George Simion propune ca aceste companii să fie cumpărate de statul român, dar la prețul corect, având în vedere faptul că ele nu și-au îndeplinit obligațiile asumate conform contractelor de vânzare. Altă soluție la criza actuală nu există decât preluarea de către stat, așa cum a fost înainte, a companiilor responsabile pentru catastrofa din zona de energie.


    Distribuie acest articol!