Ionuț Neagu (AUR): fosta închisoare Pitești, la un pas de demolare. Solicit clasarea definitivă ca monument istoric

O parte din fosta închisoare Pitești, locul unde s-a desfășurat teribilul Experiment Pitești, se află în pericol de a fi demolată. Se întâmplă din cauza proprietarul corpului, Conarg SA, care a obținut Certificatul de Urbanism pentru desființarea unei părți din complexul fostei închisori, pe care o deține în proprietate cu scopul de a construi un imobil de locuințe colective. Senatorul AUR Ionuț Neagu trage un semnal de alarmă și solicită ministrului Culturii Lucian Romașcanu să claseze definitiv ca monument istoric întregul complex pentru împiedicarea demolarea unei părți a închisorii.

Fostul Penitenciar Pitești este clasat ca ansamblu în Lista Monumentelor Istorice, cu subcomponentele: Pavilionul administrativ și Pavilionul deținuți – camera 4 spital. Însă celularul fostei închisori nu este încă clasificat monument istoric.

În România există doar două astfel de memoriale, deschise în fostele închisori comuniste, un motiv în plus pentru a clasa ca monument istoric întregul complex de clădiri, martore ale istoriei recente a României. Solicit un punct de vedere al Ministerului Culturii în legătură cu necesitatea și posibilitatea clasării tuturor clădirilor care au alcătuit închisoarea Pitești. Ce acțiuni concrete va întreprinde Ministerul Culturii pentru a clasa definitiv întregul complex al fostei închisori Pitești. În ce orizont de timp va fi încheiată procedura de clasare ca monument istoric a întregului complex al închisorii Pitești”, a întrebat senatorul AUR Ionuț Neagu.

Fundația Memorialul Închisoarea Pitești a sesizat în acest caz Ministerul Culturii și Direcția Județeană pentru Cultură Argeș, cerând clasarea de urgență a întregului complex pentru a-l conserva ca mărturie pentru generațiile următoare, mai ales că acesta face parte din lista indicativă a României a monumentelor istorice ale patrimoniului mondial UNESCO din 2019. 

Amintim că Ministerul Culturii a dat dovadă de o atitudine diametral opusă în 2009 într-o problemă identică. Atunci o parte a clădirii fostei închisori a fost salvată de la demolare prin decizia ministerului de clasare a Ansamblului Memorial, grupa A, prin ordinul nr. 2201/20.05.2009 (corp aflat în proprietatea Fundației Memorialul Închisoarea Pitești).

Închisoarea de la Pitești a fost construită în 1941, fiind la acea vreme cea mai modernă închisoare din țară. După 1944, aici au fost aduși deținuți politici din întreg spectrul politic.

Reamintim importanța deosebită a corpului de clădire din proprietatea Conarg SA, precum şi a restului imobilului care nu a fost clasat încă. Precizăm că în aceste secții se aflau celulele pentru deținuți, folosite aproape exclusiv pentru detenția politică în perioada 1944-1964.