Ionuț Neagu (AUR): Cimitirele evreiești din Covasna, Harghita și Mureș se află într-o stare deplorabilă, iar autoritățile asistă pasiv la degradarea patrimoniului

Senatorul AUR Ionuț Neagu a constatat, în urma vizitelor la Cimitirul evreiesc din localitatea Vâlcele, județul Covasna, că monumentul funerar se află într-o stare deplorabilă. Vizita a inclus și o întâlnire cu liderul comunității evreiești din județul Covasna, Herman Rosner, implicând o discuție despre problematica evreiască actuală și istorică din județ. În acest context, Neagu adresează ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, dar și altor oficiali, o serie de întrebări pentru a readuce în atenția publică problematica edificiilor istorice și a rezolva problema cimitirelor evreiești.

Majoritatea acestor cimitire mozaice, parte a patrimoniului evreiesc din țara noastră, se află într-o stare avansată de ruină, iar altele, abandonate, se pare că au fost jefuite în ultimele decenii, astfel dispărând complet. Niciun cimitir evreiesc sau monument funerar evreiesc din județele Covasna, Harghita și Mureș nu este clasificat ca monument istoric și, astfel, nu este luat sub protecția statului. Rog să se comunice public lista cimitirelor evreiești din județele Covasna, Harghita și Mureș. Care este starea actuală și statutul juridic al cimitirelor evreiești din cele trei județe. Vă rugăm să specificați în fiecare caz în parte proprietarul terenului și administratorul cimitirului. Dacă autoritățile publice locale de nivelul I și II din județele Covasna, Harghita și Mureș au angajat sau nu proceduri legale în vederea clasificării vreunui cimitir evreiesc din aceste județe și dacă au destinat sau nu fonduri din bugetele locale pentru întreținerea corespunzătoare a cimitirelor evreiești”, a întrebat senatorul AUR Ionuț Neagu, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi.

Mai mult, senatorul AUR face trimitere și către Federația Comunităților Evreiești din România, care este responsabilă pentru întreținerea corespunzătoare a cimitirelor evreiești din județele Covasna, Harghita și Mureș, dar și să aloce fonduri acestora, de la Bugetul de stat al României, prin Departamentul Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Cu toate că nu există un inventar al cimitirelor evreiești/mozaice din județele Covasna, Harghita și Mureș, se știe că există mai multe cimitire evreiești/mozaice, cele cunoscute fiind din localitățile Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Vâlcele (înființat în anul 1830), Boroșneu Mare (înființat în 1810), Adămuș, Gheorgheni, Toplița, Luduș, Târnăveni, Bogata, Iernut, Valea Izvoarelor, Orga, Cipău, Acățari, Șilea Nirajului, Miercurea Nirajului, Bezidu Nou, Nazna, Sângeorgiu de Pădure, Măgherani, Glodeni, Voivodeni, Suplac, Reghin, Gurghiu, Petelea, Sovata, Ulieș, Sânpetru de Câmpie, Tușinu, Dâmbu, Stânceni, Plopiș, Răstolița, Lunca Bradului, Deda, Sighișoara, Dumitreni, Boiu, Coroisânmartin.