Ionuț Neagu (AUR) cere clarificări de la MAI în cazul atentatului din Sfântul Gheorghe, în urma căruia a murit un băiat de 12 ani

Au trecut 38 de ani de la explozia petrecută în municipiul Sfântu Gheorghe în urma căruia a decedat Vashi Janoska, un băiat de doar 12 ani. În memoria tânărului care și-a pierdut viața în tragicul accident a fost ridicat doar un monument. De-a lungul anilor au existat multe încercări de a afla cine a pus dispozitivul artizanal care a provocat moartea copilului, însă în continuare există semne de întrebare. Potrivit senatorului AUR Ionuț Neagu, autoritățile locale din municipiul Sfântu Gheorghe încearcă instrumentarea cazului în interes politic, iar pentru a exclude această suspiciune rezonabilă sunt necesare unele clarificări din partea Ministerului Afacerilor Interne.

,,Care au fost tipul, cauzele și autorul/autorii exploziei produse în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, în ziua de 5 iunie 1984, în care a decedat un copil. A fost vorba despre un accident, un atentat și cine se face responsabil de el? În ce măsură este sau nu este vorba despre un atentat îndreptat împotriva unor reprezentanți ai comunității maghiare din județul Covasna sau ai minorității maghiare din România”, a întrebat senatorul AUR Ionuț Neagu.

PuskáVicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a Foştilor Deţinuţi Politici din Covasna, Puskas Attila, care a încercat să elucideze circumstanţele producerii exploziei, a precizat că familia Vaszi locuia în zona Pieţei Mihai Viteazul, unde copiii obişnuiau să se joace.

Părinții lui Jánoska locuiau în piață, așa că copiii veneau des aici să se joace. La ora 12.35 a avut loc o explozie în spatele grupului statuar, iar oamenii de încredere ai Securității au invadat rapid piața. Mie mi-a revenit sarcina de a face cercetările, în care a fost implicată și Simó Erzsébet, o fostă jurnalistă a cotidianului Háromszék”, își amintește Puskás Attila.

El a spus că au mers la Tribunalul Brașov pentru a examina dosarele trimise acolo de Ministerul de Interne, dar nu li s-a permis să se uite la ele. Încă nu se știe care a fost motivul, povestea este complexă și este posibil ca explozia să fi fost o înscenare.

Părinții lui Jánoska au murit acum șase ani. Cine a provocat explozia și de ce este încă necunoscut, nimeni nu poate fi tras la răspundere. Am un nume, dar, pentru că nu am suficiente dovezi, nu-l voi da până în ceasul morții mele”, a conchis Puskás Attila.

%d blogeri au apreciat: