În România se află una din cele șapte monumente dedicate generalisimului rus Alexandr Suvorov – este vorba de statuia ecvestră din localitatea Dragosloveni (comuna Dumbrăveni, jud. Vrancea), inaugurată în 1913, apoi relocată la Odesa și, într-un final, remontată și restaurată în Dragosloveni în 1949. Autoritățile române au clasificat monumentul în anul 2004, spre nemulțumirea opiniei publice. Faptul că un astfel de monument încă mai există la această oră în România a stârnit indignare, în contextul conflictului provocat de Federația Rusă în Ucraina. Senatorul AUR Ionuț Neagu a sesizat acest caz Ministerului Culturii și premierului Nicolae Ciucă și a solicitat acestora să transmită un punct de vedere, precum și un răspuns la întrebarea: vor fi demarate procedurile de declasificare și demontare/relocare a a acestui monument?
Ionuț Neagu precizează că monumentele dedicate lui Aleksandr Suvorov de la Dragosloveni și Tiraspol sunt singurele care mai există la ora actuală, în afara Federației Ruse, – autoritățile ucrainene au decis declasificarea și demontarea tuturor monumentelor lui Suvorov, fiind catalogate drept elemente ale propagandei sovietice și simboluri ale militarismului și expansionismului rus. Astfel, au fost demontate monumentele lui Suvorov din Kiev (ianuarie 2022), Poltava (februarie 2022), Harkov (aprilie 2022), Odesa (august 2022), Ismail (august 2022).
În acest context, este inacceptabil ca autoritățile române să nu ia atitudine. De la izbucnirea conflictului din Ucraina, mai multe state europene au decis declasificarea și demontarea monumentelor mai multor figuri istorice ruse asociate cu imperialismul, militarismul și expansionismul rus. De asemenea, refugiații ucraineni și-au exprimat nemulțumirea față de menținerea acestui momentul la Dragosloveni, pe care îl consideră o formă de complicitate cu expansionismul și militarismul rus.
„Statul român ar proceda corect dacă ar urma exemplul autorităților din Ucraina privind declasificarea și demontarea/relocare într-un muzeu a statuii generalisimului rus Aleksandr Suvorov, dat fiind că acesta reprezintă un simbol al expansionismului și militarismului imperial rus. Un asemenea gest ar fi apreciat nu doar de opinia publică din România, dar, mai ales de către românii din Basarabia și din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, subliniază Ionuț Neagu.
În acest context, senatorul AUR a solicitat Ministerului Culturii și Guvernului României să transmită un răspuns oficial, ținând cont de următoarele întrebări.
- Dacă Guvernul României și, implicit, Ministerul Culturii conștientizează că prezența în România a monumentului generalisimului rus Aleksandr Suvorov este asociat la nivelul opiniei publice românești din țară și de peste hotare cu expansionismul și militarismul imperial rus, fiind perceput ca element de propagandă pro-rusă impus de la Petersburg, iar mai târziu de la Moscova, percepție accentuată în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
- Dacă Ministerul Culturii intenționează, iar dacă da, când anume să inițieze procedurile de declasificare a monumentului generalisimului rus Aleksandr Suvorov ca element de propagandă pro-rusă și simbol al expansionismului și militarismului imperial rus.
- Dacă, în cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea din punctul precedent, Ministerul Culturii, în cooperare cu autoritățile locale, este pregătit să decidă demontarea acestui monument și/sau relocarea lui, cu transmiterea în custodia unuia dintre muzeele de istorie din țara noastră.
- Care sunt motivele temeinice și rezonabile pentru care nu v-ați conformat prevederilor legale în vigoare și nu ați prezentat un răspuns la întrebarea oficială în acest subiect pe care v-a adresat-o în mod repetat un membru al Camerei Deputaților.