Boris Volosatîi (AUR) solicită autorităților de la București să instituie o excepție pentru medicii formați în Republica Moldova: recunoașterea diplomelor să nu mai fie obligatorie

Deputatul AUR Boris Volosatîi consideră că medicilor formați în Republica Moldova li se face o mare nedreptate: deși vorbesc limba română și sunt buni specialiști, aceștia nu beneficiază de aceeași bunăvoință din partea statului român precum cadrele medicale formate în alte state, conform Hotărârii nr. 764/2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoașterea diplomelor, certificatelor și titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terț, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii. În acest context și ținând cont de faptul că între România și Republica Moldova există un parteneriat strategic, Boris Volosatîi a solicitat premierului Nicolae Ciucă să aibă în vedere instituirea unei astfel de excepții și pentru cadrele medicale care și-au obținut diploma de la universitățile statului vecin și înrudit.

Deputatul AUR arată că foarte mulți medici din Republica Moldova, deși au cetățenie română și și-au stabilit domiciliul legal în România, nu au drept de practică din cauza procesului dificil de recunoaștere a diplomelor:

„Republica Moldova este singurul stat din lume în afară de România în care medicii sunt formați în limba română și nu au nevoie de adaptare/naturalizare cultural-lingvistică în țara noastră. Totodată, majoritatea medicilor formați în Republica Moldova dețin cetățenia română, alături de cea facultativă a Republicii Moldova, deci nu pot fi considerați ca fiind străini. De asemenea, constatăm că un număr important de medici formați în Republica Moldova, deținători ai cetățeniei române, și-au stabilit domiciliul legal și obișnuit în țara noastră și nu pot practica în calitate de medici din cauza procedurilor complexe de recunoaștere a diplomelor, certificatelor sau titlurilor de medic, în condițiile în care sistemul medical românesc se confruntă în continuare cu un deficit de cadre medicale”, a precizat deputatul AUR în solicitarea transmisă premierului Nicolae Ciucă.

Având în vedere situația prezentată, Boris Volosatîi a solicitat autorităților să transmită:

  1. Dacă Guvernul României consideră sau nu necesară și oportună completarea HG. nr. 764/2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoașterea diplomelor, certificatelor și titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terț, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, cu prevederi despre statul înrudit Republica Moldova, astfel încât medicii formați în Republica Moldova să se poată bucura de aceeași exonerare ca și cei din statele invocate expres în actuala variantă a HG nr. 764/2017.
  2. Dacă acest subiect a făcut sau nu obiectul discuțiilor în cadrul dialogului politic bilateral cu Guvernul de la Chișinău. În cazul unui răspuns negativ la acest punct vă rugăm să precizați dacă Guvernul României intenționează să abordeze acest subiect cu autoritățile statului înrudit Republica Moldova, singurul din lume cu care țara noastră dezvoltă relații speciale și privilegiate.