Incendiu în Militari. Climatolog: Blocurile modifică și ele felul în care norul de poluant e dispersat

Norul poluant degajat de incendiul care s-a produs sâmbătă la un depozit de deșeuri dintr-o zonă rezidențială a Bucureștiului riscă să rămână mai mult timp timp în atmosferă, pe de o parte din cauza condițiilor meteorologice, iar pe de altă parte pentru că blocurile pot să contribuie la păstrarea la înălțime joasă a poluanților, a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă în Capitală, chiar de Ziua Mediului, la un depozit de deșeuri din cartierul Militari. Au ars deșeuri periculoase, precum tonere de imprimantă, și a existat risc de explozie din cauza buteliilor sub presiune din interior. Din cauza fumului și ca măsură de precauție, locuitorii din zonă au fost evacuați. Au fost degajări puternice de fum, iar primele teste făcute în urma incendiului au indicat depășiri în ceea ce privește cantitatea de monoxid de carbon. Nici meteorologii nu au vești prea bune: nu sunt prognozate ploi, vântul este slab, așa că norul poluant riscă să mai rămână în zonă.

„Pe lângă condițiile de vânt, există și alți factori care pot interveni în stabilitatea sau instabilitatea coloanei de aer astfel încât să se disperseze sau nu. De pildă, în timpul zilei, dacă este cer senin, există posibilitatea de a avea o dispersare relativ mai ușoară, pentru că soarele încălzește suprafața pământului și apoi aerul de lângă suprafața pământului are tendința să se urce la înălțimi mai mari și antrenează poluanții”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

„Problema mare este că un astfel de incendiu sau sursa de emisii este între blocuri”, atrage atenția climatologul. „Blocurile modifică și ele felul în care norul de poluant e dispersat, mai precis, blocurile pot să contribuie la păstrarea la înălțime joasă sau chiar să conducă la o traiectorie spre înălțimi mai joase,

 » sursa: www.digi24.ro