În urma miliardelor din PNRR, inflația a explodat în zona euro

Distribuie acest articol!

    Inflaţia din zona euro a accelerat în august la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, fiind probabil ca această tendinţă să continue, punând sub semnul întrebării opinia pozitivă a Băncii Centrale Europene (BCE) faţă de creşterea preţurilor, pe care o consideră temporară, transmite Reuters.

    Preţurile de consum din zona euro au urcat cu 3% în august, de la 2,2% în iunie, avansul fiind cu mult peste ritmul de 2,7% anticipat de analişti şi de ţinta BCE de 2%.

    Creşterea a fost alimentată de costuile energiei, dar şi de preţurile alimentelor. De asemenea, a avut loc o creştere mare, neobişnuită, a preţurilor produselor industriale, potrivit datelor biroului european de Statisticp, Eurostat.

    Datele sunt dificile pentru BCE. Instituţia şi-a majorat de mai multe ori estimările referitoare la inflaţie în acest an, dar inflaţia din august i-a depăşit aşteptările, iar creşterea preţurilor ar putea atinge nivelul maxim abia în noiembrie.

    În condiţiile în care inflaţia din Germania, cea mai mare economia din zona euro şi cel mai mare critic al BCE, ar urma să se apropie de 5% în următoarele luni, banca centrală va fi supusă unor presiuni publice tot mai mari să corecteze evoluţia ascendentă a preţurilor.

    BCE susţine că o serie de factori excepţionali, între care blocajele de producţie legate de redeschiderea economiilor după pandemia de Covid-19, ar avea cea mai mare contribuţie la accelerarea inflaţiei şi că  creşterea preţurilor se va tempera rapid la începutul anului viitor.

    ”Efectele redeschiderii şi problemele de aprovizionare s-ar putea intensifica în următoarele câteva luni. Dar anticipăm că acestea vor începe să se atenueze vanul viitor, odată ce consumul global şi modelele comerciale vor reveni la normele anterioare pandemiei”, arată o notă a Capital Economics.

    ”Considerăm că inflaţia va încetini la circa 2% în ianuarie şi va încetini pe parcursul anului 2022, urmând să ajungă la circa 1% la sfârşitul anului viitor”, potrivit notei respective.

    Şi aşteptările pe termen lung referitoare la inflaţie se situaează mult sub nivelul de 2%, chiar dacă au crescut constant în acest an.

    Reprezentanţii BCE anticipează la rândul lor că inflaţia se va menţine cu mult sub ţinta băncii centrale timp de ani de zile şi şi-au reiterat luna trecută angajamentul de a menţine politica monetară deosebit de relaxată, pentru a genera presiuni ale preţurilor.

    Şi inflaţia core, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi carburanţilor, a accelerat de la 0,9% la 1,6%.

    Conducerea BCE se va reuni pe 9 septembrie pentru a decide ritmul achiziţiilor de obligaţiuni din următorul trimestru.


    Distribuie acest articol!